Инсулт на главния мозък – 7 факта, които сте длъжни да знаете

Мария
Написана от Мария декември 11, 2015 15:39

Инсулт на главния мозък – 7 факта, които сте длъжни да знаете

Акценти:

  • Инсулт - рехабилитация
  • Церебрално кръвообращение - нарушаване
  • Употреба на мазна храна - опасно

Свързани:

Повечето от нас са свикнали да свързват инсулта на главния мозъка с хора в старческа възраст. Но статистиката неумолимо свидетелства за това, че смъртността от кръвоизливи в мозъка сред хора до 40-годишна възраст за последното десетилетие се е увеличила с 40%.

В немалка степен за това способстват грешките в диагностиката. Също причини за подмладяването на инсулта са нездравословният начин на живот, а също и бързото увеличаване на населението на Земята и промените в здравеопазването.

Всъщност всичко може да предизвика инсулт – заболяване, стрес, неправилно хранене, пасивен начин на живот, вредни навици и дори активният спорт.
Поради тази причина е важно да знаете някои важни неща за инсулта.

Факт №1

Инсулт се случва, ако кръвоносен съд в мозъка или бъде блокиран – плака, тромби – исхемичен инсулт, или ако се разкъса – хеморагичен. След като част от нервните клетки загине, организмът загубва една от функциите, които са изпълнявали загиналите нервни клетки.

В резултат на отмирането на част от мозъка може да настъпи парализа, загуба на говор, изтръпване на част от тялото и други сериозни нарушения. Колкото по-голяма е загиналата област в мозъка, толкова по-сериозни последствия има инсулта.

Факт №2

Статистиката на инсултите е така, че 80% от тях се падат на исхемичните. Жертви често стават хората, страдащи от предсърдно мъждене, тоест нарушаване на ритъма на сърдечните съкращения и така се създават условия за формиране на тромби в лявото предсърдие.

Този съсирек с кръвния поток може да достигне до всеки орган, и често – в главния мозък.

Факт №3

За факторите, които предизвикват 90% от инсултите се отнасят – високото кръвно налягане, употребата на мазна храна, тютюнопушенето, ниско ниво на физическа активност, повишени нива на холестерола, диабет, злоупотреба с алкохол, стрес и сърдечно-съдови заболявания.

Факт №4

Дори ако нямате гореизброените заболявания, след 40-годишна възраст повечето хора са предразположени към транзиторни исхемични атаки /ТИА/– остро настъпващи пристъпи на огнищни или общомозъчни разстройства, обусловени от нарушаване на церебралното кръвообращение с продължителност от няколко минути до 24 часа.
ТИА повишава риска от развитие на исхемичен инсулт.

Така например, в първите 48 часа след поява на симптомите на това транзиторните исхемични атаки инсулт на мозъка се развива при 10% от хората, през следващите 3 месеца – при още 10%, в следващите 12 месеца – при 20%, а в следващите 5 години – още 10-12% от тези хора попадат в неврологичните отделения с диагноза „исхемичен инсулт“.

Основавайки се тези данни можем да направим заключението, че транзиторната исхемична атака е неотложно състояние, изискващо спешна медицинска помощ.

Факт №5

Най-разпространените симптоми на инсулт са внезапната слабост или изтръпване на лицето, ръцете или краката, най-често от едната страна на тялото.

Факт №6

Приемът на назначените от лекар препарати е само един от начините за профилактика на инсулт, но предписанията трябва да спазват безпрекословно. Особено хората, влизащи в рисковата група.

При риск от инсулт терапията с антикоагуланти се назначава пожизнено, при повишено ниво на холестерола е препоръчителна специална диета, при повишено кръвно налягане – хипотензивни препарати.

Факт №7

Много хора предполагат, че най-страшното след инсулт е не човек да не умре, а това, че за цял живот може да остане инвалид. Всъщност възстановяването след инсулт на главния мозък е възможно. За лечение и ранна рехабилитация е необходими инструктор по лечебна физкултура, физиотерапевт, масажист и т.н.

Инсулт на главния мозък – 7 факта, които сте длъжни да знаете
4.4 (88.42%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 11, 2015 15:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи