Повечето от нас са свикнали да свързват инсулта на главния мозъка с хора в старческа възраст. Но статистиката неумолимо свидетелства за това, че смъртността от кръвоизливи в мозъка сред хора до 40-годишна възраст за последното десетилетие се е увеличила с 40%.

В немалка степен за това способстват грешките в диагностиката. Също причини за подмладяването на инсулта са нездравословният начин на живот, а също и бързото увеличаване на населението на Земята и промените в здравеопазването.

Всъщност всичко може да предизвика инсулт – заболяване, стрес, неправилно хранене, пасивен начин на живот, вредни навици и дори активният спорт.
Поради тази причина е важно да знаете някои важни неща за инсулта.

Факт №1

Инсулт се случва, ако кръвоносен съд в мозъка или бъде блокиран – плака, тромби – исхемичен инсулт, или ако се разкъса – хеморагичен. След като част от нервните клетки загине, организмът загубва една от функциите, които са изпълнявали загиналите нервни клетки.

В резултат на отмирането на част от мозъка може да настъпи парализа, загуба на говор, изтръпване на част от тялото и други сериозни нарушения. Колкото по-голяма е загиналата област в мозъка, толкова по-сериозни последствия има инсулта.

Факт №2

Статистиката на инсултите е така, че 80% от тях се падат на исхемичните. Жертви често стават хората, страдащи от предсърдно мъждене, тоест нарушаване на ритъма на сърдечните съкращения и така се създават условия за формиране на тромби в лявото предсърдие.

Този съсирек с кръвния поток може да достигне до всеки орган, и често – в главния мозък.

Факт №3

За факторите, които предизвикват 90% от инсултите се отнасят – високото кръвно налягане, употребата на мазна храна, тютюнопушенето, ниско ниво на физическа активност, повишени нива на холестерола, диабет, злоупотреба с алкохол, стрес и сърдечно-съдови заболявания.

Факт №4

Дори ако нямате гореизброените заболявания, след 40-годишна възраст повечето хора са предразположени към транзиторни исхемични атаки /ТИА/– остро настъпващи пристъпи на огнищни или общомозъчни разстройства, обусловени от нарушаване на церебралното кръвообращение с продължителност от няколко минути до 24 часа.
ТИА повишава риска от развитие на исхемичен инсулт.

Така например, в първите 48 часа след поява на симптомите на това транзиторните исхемични атаки инсулт на мозъка се развива при 10% от хората, през следващите 3 месеца – при още 10%, в следващите 12 месеца – при 20%, а в следващите 5 години – още 10-12% от тези хора попадат в неврологичните отделения с диагноза „исхемичен инсулт“.

Основавайки се тези данни можем да направим заключението, че транзиторната исхемична атака е неотложно състояние, изискващо спешна медицинска помощ.

Факт №5

Най-разпространените симптоми на инсулт са внезапната слабост или изтръпване на лицето, ръцете или краката, най-често от едната страна на тялото.

Факт №6

Приемът на назначените от лекар препарати е само един от начините за профилактика на инсулт, но предписанията трябва да спазват безпрекословно. Особено хората, влизащи в рисковата група.

При риск от инсулт терапията с антикоагуланти се назначава пожизнено, при повишено ниво на холестерола е препоръчителна специална диета, при повишено кръвно налягане – хипотензивни препарати.

Факт №7

Много хора предполагат, че най-страшното след инсулт е не човек да не умре, а това, че за цял живот може да остане инвалид. Всъщност възстановяването след инсулт на главния мозък е възможно. За лечение и ранна рехабилитация е необходими инструктор по лечебна физкултура, физиотерапевт, масажист и т.н.