Как да излекувате настинка за по-малко от 24 часа

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2015 11:39

Как да излекувате настинка за по-малко от 24 часа

Акценти:

  • Топъл режим
  • Лечение с почивка
  • Повече витамин С

Свързани:

Простудните заболявания пречат на обичайния ни ритъм на живот и през зимата и през лятото.

Възможно ли е настинката да се излекува за денонощие? Как да не изпуснете момента и какво именно следва да се направи, за да се справите с неприятното състояние? При какви условия вирусът се предава след по-малко от денонощие?

Настинката започва постепенно, а първите ѝ признаци са следните – вирусите, проникващи през носа, предизвикват хрема и позив за кихане; гърлото започва да дращи; усеща се слабост в тялото; бавно се покачва телесната температура.

След като разпознаете на време първите признаци не чакайте, че болестта ще отстъпи сама – след ден-два състоянието ще се влоши допълнително, а ако нанесете комплексен удар, то след 24 часа ще бъдете отново здрави.

Лекуване чрез почивка

Не е желателно настинката да се изкарва на крак, най-добре е, ако това едно денонощие да прекарате у дома, като така предоставите на своя организъм възможност за пълноценен отдих и качествено лечение.

Не бързайте да сваляте температурата с антипиретици – температурата до 38 градуса – а в самото начало на заболяването се колебае в пределите 37,2-38 градуса, това означава, че имунната система се опитва максимално бързо да се справи с вируса. А вие можете да ѝ помогнете по следния начин.

1. Повече витамин С

Интерферонът е белтък, който защитава клетките от вируси, а той се образува с помощта на витамин С, затова много ще помогнете на имунната си система, ако и осигурите непрекъснат прием на този витамин с храната и течностите.

Повече плодове – портокали, ябълки, киви, лимони, грейпфрут, райска ябълка и зеленчуци – прясно и кисело зеле, лук, чесън – трябва да бъдат основа на хранителния ви режим през тези 24 часа, а и след това.

От тежката и белтъчна храна е по-добре да се откажете, тъй като организмът разходва много енергия за нейното смилане, като по този начин справянето с инфекцията минава на втори план.

Съществуват много напитки, които съдържат витамин С – чай с лимон, малина, касис, отвара от шипки. Най-важното е да пиете много течности – до 1,5 литра дневно и напитките трябва да бъдат топли, а не горещи.

2. Хрема

Говори се, че ако хремата се лекува минава за 7 дни, а ако не се лекува за седмица. Това е погрешно убеждение.

През носа микробите проникват в организма и ако не се обърне внимание на тяхното премахване оттам, болестта не само няма да отстъпи, но бързо ще премине в следващата фаза.

Вашата задача е редовно да промивате носа си със специални разтвори – билкови, солени и т.н

3. Топъл режим

По време на простуда в никакъв случай не трябва да мръзнете, от топлина особено много се нуждаят краката. В домашната ви аптечка за случаи на настинка трябва задължително да присъства суха горчица и семена от горчица.

Може да си направите гореща вана на краката с горчица, а можете и да сипете суха горчица във вълнени чорапи и да ги обуете и да легнете с тях за през нощта.

Ще ви помогне да се сгреете топлата, но не гореща вана – 38-42 градуса, която е препоръчително да се направи преди лягане. Но имайте предвид, че при температура над 38 градуса горещата вана е противопоказна.

Ако изпълните тези 3 мерки, на следващия ден ще се събудите здрави и бързо ще забравите за настинката.

Как да излекувате настинка за по-малко от 24 часа
4.5 (89.25%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2015 11:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи