Как да намалите риска от отравяне с нитрати

Мария
Написана от Мария юни 5, 2015 09:13

Как да намалите риска от отравяне с нитрати

Акценти:

  • Отравяне с нитрати
  • Рискове
  • Характерни симптоми

Свързани:

По пазарите и магазините започна плодово-зеленчуковия бум. И въпреки че всички сме се наслушали за нитратите в зеленчуците, желанието ни да се порадваме на ранни краставици, домати, тиквички и т.н. надделява. Защо са опасни нитратите в хранителните продукти? Възможно ли е отравяне с нитрати и как да предпазим себе си и семейството си?

От къде идват нитратите в хранителните продукти?

Невъзможно е толкова бързо фермерите да се сдобият с добра реколта без използването на минерални торове. Но заедно с тях в зеленчуците попадат и нитрати.

Не следва да се забравя, че нитрати има и зеленчуците, които се отглеждат органично, тоест без използването на изкуствени торове. Особено, когато става въпрос за ранните зеленчуци.

За натрупването на нитрати в селскостопанските продукти способстват и външни фактори – климатични условия, заболявания по растенията, вредители, плевели и др. С други думи нитрати в зеленчуците могат да се натрупват, дори ако ги отглеждате лично вие в градината на вашата вила или селска къща.

Защо са опасни нитратите в хранителните продукти?

Нитратите имат повишена токсичност за организма на човека и на тревопасните животни. Тази част от тези вещества която не се извежда от тялото с урината, се преобразува в нитрити. Те водят до хипоксия – кислороден глад на тъканите, а също и способстват за развитието на вредна микрофлора на червата.

Има данни и затова, че нитратите способстват за образуването на злокачествени заболявания в стомашно-чревния тракт. Продължителното въздействие на нитратите върху човешкия организъм води до понижаване на нивата на йод, което се отразява пагубно на състоянието на щитовидната жлеза.

Отравянето с нитрати първоначално се проявява с посиняване на устните, лицето, ноктите, лигавиците. След това човек започва да усеща обща слабост, сънливост, появява се болка в тилната област, световъртеж. Също така го безпокоят болки в корема, гадене, повръщане.

Как да се предпазите от отравяне с нитрати?

Съдържанието на нитрати в зеленчуците се определя в специални лаборатории. Но никой от нас няма възможност да носи всеки зеленчук, който слага в устатата си за лабораторен анализ.

За определяне ни нитратите в домашни условия можете да си закупите битов нитратен тестер. Той ще ви помогне да определите кои храни, които сте закупили с високо съдържание на нитрати и на други примеси.

Но както и в предни свои публикации от Lechenie.bg сме посочвали този прибор дава погрешни резултати, тъй като отчита всички соли в зеленчуците, тоест естествените и изкуствените.

Но е възможно да намалите риска от отравяне с нитрати в храните и без използването на технически приспособления:

• Внимателно измивайте плодовете и зеленчуците под струя чиста вода, отстранявайте горната им част и основата – в тези части се съдържат най-големите количества нитрати. Кореноплодните и тиквичките е желателно да се нарежат на парчета и да се накиснат във вода за 15-20 минути.
• Зеленолистните също е необходимо да се накиснат във вода в продължение на 2 часа. Желателно е да оставите съдът с накиснатите зеленолистни на пряка слънчева светлина – най-добре на перваза на прозореца;
• При варене съдържанието на нитрати в зеленчуците се понижава с 50-80%;
• Количеството на нитратите също се понижава от кисненето, осоляването и мариноването на зеленчуците;
• При продължително съхранение нивата на нитратите в зеленчуците се понижава;

Как да намалите риска от отравяне с нитрати
4.6 (92.22%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 5, 2015 09:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи