Средностатистическият съвременен жител на голям град живее сякаш на бегом. Всеки един негов ден е изпълнен от служебни ангажименти, учене, грижа за децата и домакински задължения. От ежедневното състезание не му остава достатъчно време да се погрижи за собственото си здраве.

Повечето от нас се хранят както и живеят – бързо. Много хора отделят само по няколко минути, за да си изядат закуската или да изпият чаша кафе. С останалите хранения през деня положението не е по-добро.

Пълната заетост ни принуждава да правим бързи закуски или готови храни, поглъщайки ги мигновено. Ние бързаме, защото ни очакват поредните задачи. Но каква е връзката между скоростта, с която приемаме храната и здравето на целия наш организъм?

Това е много важен въпрос, на който е необходимо да потърсим отговор, ако желаем да запазим здравето си дълги години.

На първо място, следва да се отбележи, че скоростта, с която приемаме храната има важно значение за здравето и за правилното функциониране на целия наш организъм.

Оказва се, че хора, които ядат много бързо, често се хранят неправилно. Ако човек няма време да се нахрани спокойно, следователно не разполага с такова да планира здравословното си хранене.

Повечето съвременни хора се хранят с това, които им е под ръка, най-често готови висококалорични храни, които нямат никаква хранителна стойност. Този начин на хранене води до недоимък на витамини и на минерални вещества и до увеличаване на телесното тегло.

Струва си човек за известно време да изоставя ежедневната суета и да си позволява да се нахрани спокойно. Забавените темпове положително се отразяват на нашето здраве, а освен това и временно ще се откъснем от мислите за ежедневните ни задължения.

Във времената на социализма, а и след това, съществуваше традиция семейството да се храни заедно и в определено време. Общите закуски и вечери обединявали семейството и създавали възможности за тясно и искрено общуване.

Едновременното хранене на всички членове на семейството също е полезно и от психологична гледна точка. Но най-важното аспект на семейните трапези е това, че бавният прием на храна е полезен за здравето.

Какви са рисковете за здравето, свързани с прекалено високите темпове на хранене?

Бързото нахранване води до проблеми с храносмилането, тъй процесите по разграждането и усвояването на храната започват още от устата. При дъвчене се отделят ензими необходими за качественото смилане на изядената храна.

Добре сдъвканата храна смесена със слюнка продължава своето смилане с помощта на ензими, съдържащи се в стомашния сок. Консумирайки храната бързо, ензимите от слюнката не попадат в храната по нужния начин.

Това налага храната да се застоява по-дълго време в стомаха. И така се развиват ферментационни процеси, подуване на корема, киселини и други неприятни симптоми. Не е изненадващо, че след ядене набързо човек се чувства зле.

Учени от Япония и Нова Зеландия са доказали, че хората, които се хранят бързо по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Анализирайки резултатите, изследователите установили, че бързият прием на храна влияе неблагоприятно и върху показателя индекс на телесната маса, върху обиколката на талията и способства за повишаването на т.нар. „лош“ холестерол в кръвта /ЛПНП/.

Темпът на прием на храна също има важно значение и за тези, които желаят да отслабнат, както и за хората, които контролират своето тегло.