По пазарите и магазините започна плодово-зеленчуковия бум. И въпреки че всички сме се наслушали за нитратите в зеленчуците, желанието ни да се порадваме на ранни краставици, домати, тиквички и т.н. надделява. Защо са опасни нитратите в хранителните продукти? Възможно ли е отравяне с нитрати и как да предпазим себе си и семейството си?

От къде идват нитратите в хранителните продукти?

Невъзможно е толкова бързо фермерите да се сдобият с добра реколта без използването на минерални торове. Но заедно с тях в зеленчуците попадат и нитрати.

Не следва да се забравя, че нитрати има и зеленчуците, които се отглеждат органично, тоест без използването на изкуствени торове. Особено, когато става въпрос за ранните зеленчуци.

За натрупването на нитрати в селскостопанските продукти способстват и външни фактори – климатични условия, заболявания по растенията, вредители, плевели и др. С други думи нитрати в зеленчуците могат да се натрупват, дори ако ги отглеждате лично вие в градината на вашата вила или селска къща.

Защо са опасни нитратите в хранителните продукти?

Нитратите имат повишена токсичност за организма на човека и на тревопасните животни. Тази част от тези вещества която не се извежда от тялото с урината, се преобразува в нитрити. Те водят до хипоксия – кислороден глад на тъканите, а също и способстват за развитието на вредна микрофлора на червата.

Има данни и затова, че нитратите способстват за образуването на злокачествени заболявания в стомашно-чревния тракт. Продължителното въздействие на нитратите върху човешкия организъм води до понижаване на нивата на йод, което се отразява пагубно на състоянието на щитовидната жлеза.

Отравянето с нитрати първоначално се проявява с посиняване на устните, лицето, ноктите, лигавиците. След това човек започва да усеща обща слабост, сънливост, появява се болка в тилната област, световъртеж. Също така го безпокоят болки в корема, гадене, повръщане.

Как да се предпазите от отравяне с нитрати?

Съдържанието на нитрати в зеленчуците се определя в специални лаборатории. Но никой от нас няма възможност да носи всеки зеленчук, който слага в устатата си за лабораторен анализ.

За определяне ни нитратите в домашни условия можете да си закупите битов нитратен тестер. Той ще ви помогне да определите кои храни, които сте закупили с високо съдържание на нитрати и на други примеси.

Но както и в предни свои публикации от Lechenie.bg сме посочвали този прибор дава погрешни резултати, тъй като отчита всички соли в зеленчуците, тоест естествените и изкуствените.

Но е възможно да намалите риска от отравяне с нитрати в храните и без използването на технически приспособления:

• Внимателно измивайте плодовете и зеленчуците под струя чиста вода, отстранявайте горната им част и основата – в тези части се съдържат най-големите количества нитрати. Кореноплодните и тиквичките е желателно да се нарежат на парчета и да се накиснат във вода за 15-20 минути.
• Зеленолистните също е необходимо да се накиснат във вода в продължение на 2 часа. Желателно е да оставите съдът с накиснатите зеленолистни на пряка слънчева светлина – най-добре на перваза на прозореца;
• При варене съдържанието на нитрати в зеленчуците се понижава с 50-80%;
• Количеството на нитратите също се понижава от кисненето, осоляването и мариноването на зеленчуците;
• При продължително съхранение нивата на нитратите в зеленчуците се понижава;