Как да не допуснете появата на хранителни молци в кухнята

Мария
Написана от Мария юли 22, 2015 18:31

Как да не допуснете появата на хранителни молци в кухнята

Акценти:

  • Правилно съхранение
  • Пресипване
  • Почистване - провизии

Свързани:

Дори и в кухнята на най-чистоплътните и грижовни домакини – в брашното, в зърнените храни, сушените плодове и другите провизии – е възможна появата на молци. В тази статия ще ви разкажем как да избегнете това.

Появата е изключително неприятна, особено ако вредителите са проникнали в брашна от ценни сортове пшеница или са засегнали големи провизии, които сте си правели сметка да съхранявате дълго време.

В тази статия ще ви разкажем защо това се случва и как да го избегнете.

Стъпка №1 – обръщайте внимание на цените, когато пазарувате храни, които смятате да съхранявате по-дълго

Хранителният молец, който всъщност е познат на повечето от нас като пеперуда, макар и да има крила лети малко и при това доста трудно.

Тоест „заразяването“ с него от съседи е доста трудно. Най-често молецът се появява при нас у дома заедно с купените от магазина хранителни продукти. И съответно идва от хамбарите и другите складове, в които не се добре съблюдават елементарни правила за съхранение.

Понякога продуктите с молци се продават заедно с останалите, но на занижена цена. Така, ако знаете,че някаква конкретна стока обикновено е на една цена, а сега се продава много по-евтино, не бързайте да се радвате и не я купувайте, тъй като е много вероятно в нея да има хранителни молци или както всички ги знаем – пеперуди.

Стъпка №2 – обработка

След покупка на зърнени храни и на брашно, а последното е желателно да прекарате през сито. В хранителните продукти не трябва да има никакви подозрителни бучки, като не говорим вече за ларви и цели пеперуди.

За да се застраховате можете да сложите продуктите във фризер или в камерата на хладилник на -18 градуса за 3 часа.

Ако установите признаци за наличие на молци, опитайте се да върнете стоката с касовата бележка в магазина, от който сте я закупили. Вероятността да ви върнат парите е доста голяма. Но ако това все пак е невъзможно, развалената стока е необходимо да се върне.

Стъпка №3 – пресипете

Всичко, в което може да се развие молец не трябва да се съхранява във фабричната опаковка и още повече в найлонов пакет. След като огледате брашното и зърнените храни ги пресипете във ваши съдове.

Най-добрият вариант е да са стъклени с плътно затварящ се капак. Молецът се чувства в по-благоприятна среда, затова пакетът или непрозрачният съд създават по-подходящи условия за него.

Ако имате ленени торбички използвайте ги тях за брашното. Но е желателно те първо да се изперат, а след това да се накиснат в силен солен разтвор. След пълното им изсъхване в тях може да се пресипе брашното. Още един способ – сипете в цедка за чай каменна сол и я сложете в брашното.

Молците не обичат силни аромати, затова сложете в буркана или в торбичката изсушена портокалова кора или дафинов лист. Но те бързо губят аромата си, затова е добре да ги сменяте най-малко веднъж месечно.

Стъпка 4 – правилно съхранение

Ако смятате да снабдите с хранителни провизии за дълго време, то наложително да почистите много добре шкафа, в който ще ги съхранявате. Измийте с миещ препарат. След това внимателно го подсушете и проветрете. След това минете с четка, напоена с оцет ъглите и пукнатините по шкафа.

Как да не допуснете появата на хранителни молци в кухнята
4.4 (88.16%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 22, 2015 18:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи