Как да преборим възпаленията с 5 лесни стъпки

Калина
Написана от Калина януари 15, 2015 20:18

Как да преборим възпаленията с 5 лесни стъпки

Акценти:

  • Какво е възпаление?
  • От какво се получават възпаленията?
  • Как да се предпазим от възпаления?

Свързани:

Ако досега сте поставяли възпаленията на най-ниското стъпало във вашата ранглиста на заболявания, значи е време да промените мнението си.

Причините, поради които се появява възпалание на определена част от тялото ви, могат да бъдат най-различни – от всякакви видове наранявания, артрит и различни сърдечно-съдови болести, та чак до диабет и рак!

И какво можете да направите? Да се борите, разбира се!

Изследвания показаха нови интересни факти и статистики в областа на медицината, науката и спорта.

Близо 5000 мъже и жени взеха физически изпит, който измерва техните нива на възпаление чрез маркера наречен С-реактивен протеин или СРП.

СРП всъщност е маркер, определящ нивата на сърдечно-съдовите проблеми, до колко сте предпазени или изложени на риск например.

Хората, участвали в това проучване, са носили акселерометър в период от 7 дни.

Заключението от проучването е, че хората, които са активни и спортуват, са с около 33% процента по-ниски нива на СРП или с други думи – имат 33% по-малък шанс да получат сърдечно-съдови проблеми.

В друго проучване беше установено, че хората, които признават пред себе си, че имат заседнал начин на живот, всъщност са изложени на много по-голям риск и техните нива на СРП са много по-високи, спрямо активните и спортуващите.

Лекарите все още имат разногласия относно възпаленията, как и защо се появяват и дали има универсален метод да се справят с всички проблеми в човешкия организъм.

Но за сега всички водещи лекари са сигурни в едно – колкото по-високи нива на СРП, толкова по-добре!

Тук ще ви представим 5 стъпки, чрез които ще увеличите шансовете си да се предпазите от всякакъв вид възпаления.

1. Консумирайте плодове и зеленчуци

Те синтезират противовъзпалителни фитонутриенти, както и растителни химикали, включително и антиоксиданти, които драстично ще намалят риска от прихващане на всякакъв вид заболявания и възпаления.

Една купичка ягоди, например, предлага 150% от минималната ви нужна консумация на витамин С за един ден.

И като заговорихме, да, важно е да поддържаме нивата си на витамин С в организма високи, защото той е основният ни боец срещу всякакъв вид неприятели, болести, възпаления и т.н.

2. Пропуснете захарта

Захарта износва надбъбречните жлези и регулаторите, отговарящи за това как вашето тяло ще приеме стреса и как ще се оправи с него във времето.

Защо това има значение? Когато сме поставени под стрес, в нашето тяло се синтезират големи количества кортизол, а кортизолът е един от основните хормони, които се борят с процесите на възпаленията!

3. Не забравяй медикаментите си

Аспиринът е противовъзпалително и при нормален прием (не повече от 1 хапче на ден) може да поддържа нивата на тромбоцитите нормални и да предпази кръвните ни клетки от съсирване и слепване.

Но преди това, разбира се, се консултирайте с вашия лекар, защото ви трябва медицинско одобрение за всяко ново лекарство, което предприемате да пиете, дори и аспирин.

4. Медитирайте!

Да, всеки казва, че от утре започва, но истината е, че всеки се сеща за обещанията си, дадени към самия себе си, чак когато стресът го е завладял напълно и вече е твърде късно.

Изследвания показват, че хроничният стрес е свързан с промени в нивата на СРП в имунната система.

За това е добре да имате начин, чрез който да преборите ефективно стреса.

Започнете да медитирате като намерите най-подходящата за вас техника или ако медитацията ви се струва твърде сложна, започнете с разходки в парка или йога.

5. Вземете си някоя допълнителна дрямка

Липсата на сън води до всякакви здравословни проблеми. Сред тях са наддаване на тегло, сърдечно-съдови заболявания и много други.

Въпреки натвареното ви ежедневие, отделете 1-2 часа за себе си, в които да дадете заслужена почивка на тялото си.

Как да преборим възпаленията с 5 лесни стъпки
4.4 (88.7%) 46 глас[а]

Калина
Написана от Калина януари 15, 2015 20:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи