Как да разберете, че ви тровят с талий

Мария
Написана от Мария юни 29, 2015 18:25

Как да разберете, че ви тровят с талий

Акценти:

  • Отравяне с талий - симптоми
  • Патогенеза - какво се случва
  • Лечение

Свързани:

Отравяне с талий – какво представлява?

Талият е химически елемент от 3-та група на периодичната система, атомният му номер е 81, атомната маса 204,383.

Талият е сребристо-бял метал със сив оттенък, няма вкус и миризма и затова може да бъде използват за постигане на престъпни цели – изобщо не е възможно да бъде разпознат.

Талият се отнася към отровите с много висока токсичност и отравянето с него често завършва с летален изход.

Какви са причините за отравяне с талий?

Талият се използва като инсектицид и средство за борба с гризачите, като катализатор при провеждането на заря с фойерверки, в производството на оптични лещи, като примес за получаване на сплави и за получаване на изображение при провеждане на радиологични изследване на сърцето.

Имат място както случайни, така и умишлените поглъщания на талий. Масови отравяния с талий са се случвали след употребата на зърно, обработвано със съединения на този метал. Талият се използва във вид на йодни соли, на сулфат и на нитрат.

Патогенеза – какво случва, при отравяне с талий?

Талият се абсорбира чрез кожата, при вдишване и при перорален прием. Обемът на разпределението му е значителен и е около 10 литра на 1 килограм телесно тегло. Талиевите съединения се натрупват в бъбреците, панкреаса, далака, черния дроб, белите дробове, мускулите и в главния мозък.

Талият се свързва със сулфхидрилните групи на мембраните на митохондриите вътре в клетките.Периодът на полуотделяне на талия е от 3 до 15 дни. От организма на човека талият се екстретира с урината в съответствие с фармакокинетичния процес от 1-ви ред. На ден с урината се отделя до 3% от въведената доза.

Талият се намесва в процеса на окислителното фосфорилиране, инхибирайки аденозин-трифосфатазата. При патологоанатомично изследване се установяват отоци в главния мозък, загуба на миелина на периферните нерви, мастната инфилтрация на черния дроб и дегенеративни изменения на миокарда.

Симптоми на отравяне с талий

Тежко отравяне се случва след поглъщане на доза, надвишаваща 8 мг на килограм телесно тегло.

Веднага след попадането на талий в организма – в рамките на 3-4 часа, се развива гадене и повръщане, болки в корема и кървави изпражнения. Впоследствие – в рамките на 1 седмица след поглъщането, се появяват признаци на увреждане на централната нервна система, синдром на органичното засягане на главния мозък, гърчове и кома.

Към проявленията на увреждане на нервната система се отнасят парестезия, миалгия, слабост, тремор и атаксия. Симптомите на изменения от страна на вегетативната нервна система се срещат по-рядко, към тях се отнасят тахикардия, хипертония и обилно отделяне на слюнка.

Нарушенията на зрението включват неврит, офталмоплегия, птоза /клепачът затваря окото/, страбизъм и парализа на черепните нерви.

Към късните проявления на отравянето с талий, развиващите се 2-4 седмици след въздействието на химичния елемент, се отнасят дифузен косопад – със съхранение на окосмяването и срамната област и на една трета от веждите.

Косата и окосмяването се възстановяват при намаляване на нивата на замърсяване на организма. Остатъчните изменения се характеризират със загуба на памет, атаксия, тремор и подкосяване на краката.

Лечение

Терапевтичните мероприятия включват очистване на стомашно-чревния тракт, засилване на бъбречната екскреция с калиев хлорид, хемодиализа и въвеждането на антидота диетилдитиокарбамат. Промиването на стомаха е показно в рамките на 4-6 часа след острото отравяне.

Как да разберете, че ви тровят с талий
4.7 (94.36%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 29, 2015 18:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи