Сколиоза и кифоза са изкривявания на гръбначния стълб, които се срещат доста често.

Продължителното стоене на бюро и чин, тежките ученически чанти, прекарването на свободното време пред компютъра и телевизора, заседналият начин на живот – това са факторите, обуславящи нарушаването на стойката при децата. Как се лекуват изкривяванията на гръбнака?

Под сколиоза е прието да се разбира асиметрия на тялото или странично изкривяване на гръбначния стълб. Кифозата също е деформация на гръбнака в неговата сагитална, тоест средната равнина, което се съпровожда от привеждане на тялото напред или прегърбване.

Причините за тези заболявания и досега остават загадка за лекарите. От това доколко ще нарушен баланса на гръбначния стълб в периода на активен растеж на детето зависи от стратегията и периода, в който е започнало лечението на тези заболявания.

Корсетната терапия – носенето на специален корсет, прилагана в началния стадий на изкривяване, е недостатъчно ефективна.

Все пак този метод на лечение способства за преустановяване развитието на сколиозата и осигурява допълнително време до завършване на формирането на костите, след това става възможно провеждането на операция.

В случай на силно изкривяване е възможно притискане на гръбначния мозък или нервите, а понякога и паралич на крайниците. Изкривеният гръбнак също оказва натиск върху вътрешните органи на човека, нарушавайки тяхното нормално функциониране.

В тези случаи лекарят обикновено назначава операция.

Коментарите на експерта – Хейкки Ойстерман, ортопед от клиниката Ортон в Хелзинки, Финландия

„Много е важно да се оцени риска от влошаване на състоянието на пациента в ранния стадий на сколиозата. В случите, когато операцията не е нужна, лекарят проследява състоянието на пациента чрез редовни клинични прегледи и рентгенови изследвания.

Решението за операция се приема тогава, когато изкривяването на гръбнака прогресира, нарушавайки неговия баланс и нанасяйки съществена вреда на функционирането на вътрешните органи на пациента.

В този случаи лекарят препоръчва операция с цел изправяне на гръбнака като се фиксира с помощта на метална конструкция. “

Методът на лечение се избира въз основа на степен на скелетна зрялост детето, а също и в зависимост от степента на изкривяване на гръбначния стълб. Решението за операция обикновено се взема, когато периодът на растежа на костите е вече завършен.

В случай, когато операцията е необходимо да се направи по медицински показания преди приключването на този период, хирургът е принуден да използва разтегаема конструкция.

Мерки за лечение и предотвратяване развитието на сколиоза

• Контрол – при изкривявания по-малки от 25 градуса е необходимо наблюдение до приключване на растежа, като се прави рентгенография на всеки 6 месеца.

• Терапия с корсет – прилага се при все още растящи деца за лечение на изкривявания от 25 до 40 градуса, за да се преустанови прогресирането на изкривяването.

• Операция – изкривяване повече от 50 градуса, което постепенно прогресира, дори когато организмът вече не расте. В тези случаи на пациента обикновено се препоръчва операция с цел предотвратяване на по-нататъшно изкривяване, за възстановяване на баланса на гръбнака и за постигане на естетически ефект.

Хирургично лечение на изкривяване на гръбначния стълб

Както беше споменато по-горе, хирургическата интервенция, при която се съединяват два или повече прешлена, се нарича спондилодеза или атродеза на прешлените, тоест закрепване в състояние на неподвижност – фиксиране.

За последните 2 десетилетия бяха разработени множество различни устройства с цел стабилизация на гръбначния стълб при извършване на сподилодеза.