Как да си съставите списък с житейски цели така, че да не се разочаровате впоследствие

Мария
Написана от Мария март 19, 2015 16:28

Как да си съставите списък с житейски цели така, че да не се разочаровате впоследствие

Акценти:

  • Списък с житейски цели
  • Поставяне на реалистични цели
  • Физически и психически изпитания

Свързани:

Какво смятате да правите със своя живот?

Над тези въпроси често размишляват завършващите университет, хората, които смятат да сменят професията си, както и тези, навлезли в период на криза на средната възраст. В последно време на този въпрос започна да се отделя особено внимание.

В интернет могат да се открият доста популярни сайтове, в които хората споделят своите житейски цели.

На една от тези уеб страници около 40 хиляди души са посочили своите цели. Списъкът с желания е много разнообразен – „Да намеря сродна душа“, „да напиша роман“, „да плувам сред акули“ или „всеки ден в продължение на 1 седмица да си лягам в полунощ“ – това са само няколко от примерите.

През последните години бяха публикувани няколко книги на тема – „изживейте своя живот на максимум“ като например „Не губете възможности – съставяне на житейски списък“, „101 неща, които трябва да направиш, преди да умреш“, „Какво е необходимо да направиш преди смъртта си“.

Ние не сме тук за това, за да разказваме как да изживеете своя живот, но нас ни интересува широкият спектър от възможности и решения“ – посочва Майкъл Огден, чиято книга описва историите на хора, постигнали своите цели.

Сред целите, които са реализирали „героите“ описани в тази книга са – скок с парашут от самолет, изпращане на покана за среща на абсолютно непознат човек или пребиваване в Италия за период от 1 година.

В книгата Огден също разказва за своя собствен опит в записа на музикалния албум. „Аз се замислих за времето, когато ще умра и попитах себе си – какво искам аз да опитам в живота“ – посочва Огден.

„Аз пиша песни и свиря на китара. Но аз също мога да слушам басове, хармония и всичко това е в моята глава. И си помислих, че единственият начин да възпроизведа това е да запиша.“

Той успял да запише песните си. След седмици, прекарани в търсене на музиканти, които биха могли да му помогнат, той срещнал китарист, който бил построил домашно студио за собствената си група. И този китарист помогнал на Огден да направи записите си.

„Аз прекрасно прекарах времето си, когато създавах първия си албум“ – посочва Огден. „Аз знаех, че не е важно дали ще живея още 5 или 50 години, но винаги ще помня това, което преживях в този период.“

Тази история звучи много вдъхновяващо, но работи ли съставянето на списък с житейски цели при всички хора или за някои това може да превърне в източник на неудовлетворение от живота.

Най-важното е човек да си поставя реалистични цели

Целите могат да имат неблагоприятни последствия за физическото и психическото здраве, особено ако не са реалистични.

„Често хората си поставят възвишени цели. Те искат да получат всичко сега и веднага“ – твърди Сабрина Нютон, сертифициран личен треньор от Канзас Сити, щата Канзас и представител на Американският съвет за упражнения.

„Вие няма да пробягате 26 км, просто защото един ден сте решили да направите това. На вашия организъм му е необходимо време за подготовка.“

Подготовката е ключ не само към успешното преодоляване не само физически, но и на психически изпитания. Постигането на много цели изисква планиране, тежка работа и усилия.

Нереалистичните или лошо планираните цели могат да доведат до травми или разочарование – сериозни препятствия по пътя към постигането на житейските цели.

Как да си съставите списък с житейски цели така, че да не се разочаровате впоследствие
4.7 (93.04%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 19, 2015 16:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи