Как отровата на тарантулата се превърна в лек срещу хронична болка и диабет

Мария
Написана от Мария март 12, 2016 14:00

Как отровата на тарантулата се превърна в лек срещу хронична болка и диабет

Акценти:

  • Гущери - диабет
  • Отрова - охлюв
  • Затлъстяване - лечение

Свързани:

Как смъртоносната отрова може да се превърне в лекарство?

За това как тарантулите спасяват хората от хронична болка, и възможно ли е използването на гущери и охлюви при лечение на рак и на диабет, ще се опитаме да ви разкажем в настоящата статия.

Змии, паяци, октоподи, гущери – с какво може да бъде полезен този списък с животни на хората, при положение че много от представителите на тези видове са отровни?

Отровата – това е отговорът. От дълбока древност отровните животни са предизвиквали страх у хората, а безпомощността пред внезапното им нападение ги е карала да стоят по-далеч от тях.

Но дори и тогава изкусните лекари са се опитвали да намерят приложение на този опасно оръжие на животинското царство и лечението, с което може мигновено да убие човек.

Днес медицината и науката се придвижват все по-напред в изучаването на отровата на разнообразни животни и се опитват да получат лекарства за борба с различни тежки заболявания.

Съставът на отровите е зашеметяващ, а списъкът с животните, способни да ни помогнат с това опасно оръжие удивява още повече.

„Обезболяващите“ препарати

Както е известно, при ухапване от отровна змия, паяк или гущер, макар и повечето да не са отровни и опасни за човека, отровата, попадаща в кръвта, често предизвиква летален изход.

Но учените са установили, че някои отрови притежават терапевтичен ефект и потенциално могат да бъдат обезболяващи.

Милиони хора днес живеят с хронична и невропатична болка, в значителна степен защото съвременните препарати осигуряват само временно облекчаване на болките, имат тежки сънотворни странични ефекти и могат да предизвикат зависимост.

Именно поради тази причина изследователите по цял свят упорито продължават да търсят потенциално нови терапевтични средства и да създават алтернативни обезболяващи, които е възможно да подобрят качеството на хората, страдащи от хронични болки.

Австралийски учени са открили пептиден токсин в отровата на перуански зелени кадифени тарантули. Неговата висока ефективност и избирателност при блокиране на болезнените усещане на жертвата го превръща в идеален кандидат за болкоуспокояващо.

Изследователите са установили, че този токсин потиска рецепторите на болка благодарение на взаимодействието си с клетъчната мембрана.

В частност, невронните клетъчни мембрани приближават пептида към невроните, увеличават неговата концентрация с рецепторите на болка и помагат за усилване на взаимодействието на пептида с целта.

Досега изследванията, описващи инхибиращата активност на отровата, игнорираха потенциалната роля на клетъчните мембрани.

Основавайки се на дадените резултати, сега учените се опитват да създадат нови токсини, които биха взаимодействали повече с клетъчните мембрани, но и ще предизвикват по-малко странични ефекти.

Охлюви срещу рак

Конусовидният охлюв използва отровата си да хване жертвата на своя улов. И именно тази отрова може да помогне за справянето с някои ракови заболявания.

Установено е, че съставката на отровата на този охлюв взаимодейства с рецепторите, отговарящи за развитието на заболявания като шизофрения, Алцхаймер, рак на белите дробове, а също за формиране на никотинова зависимост.

Гущери срещу диабет

Въпреки че тези влечуги не се смятат за опасни, повечето видове, представители на този род, произвеждат отрова, която използват за защита.

А гущер, обитаващ Аризона, произвежда отрова, в чийто състав присъства exendin-4 – един от белтъците на отровата, който се използва успешно за лечение на диабет и затлъстяване.

Как отровата на тарантулата се превърна в лек срещу хронична болка и диабет
4.5 (89.33%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 12, 2016 14:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи