Как смъртоносната отрова може да се превърне в лекарство?

За това как тарантулите спасяват хората от хронична болка, и възможно ли е използването на гущери и охлюви при лечение на рак и на диабет, ще се опитаме да ви разкажем в настоящата статия.

Змии, паяци, октоподи, гущери – с какво може да бъде полезен този списък с животни на хората, при положение че много от представителите на тези видове са отровни?

Отровата – това е отговорът. От дълбока древност отровните животни са предизвиквали страх у хората, а безпомощността пред внезапното им нападение ги е карала да стоят по-далеч от тях.

Но дори и тогава изкусните лекари са се опитвали да намерят приложение на този опасно оръжие на животинското царство и лечението, с което може мигновено да убие човек.

Днес медицината и науката се придвижват все по-напред в изучаването на отровата на разнообразни животни и се опитват да получат лекарства за борба с различни тежки заболявания.

Съставът на отровите е зашеметяващ, а списъкът с животните, способни да ни помогнат с това опасно оръжие удивява още повече.

„Обезболяващите“ препарати

Както е известно, при ухапване от отровна змия, паяк или гущер, макар и повечето да не са отровни и опасни за човека, отровата, попадаща в кръвта, често предизвиква летален изход.

Но учените са установили, че някои отрови притежават терапевтичен ефект и потенциално могат да бъдат обезболяващи.

Милиони хора днес живеят с хронична и невропатична болка, в значителна степен защото съвременните препарати осигуряват само временно облекчаване на болките, имат тежки сънотворни странични ефекти и могат да предизвикат зависимост.

Именно поради тази причина изследователите по цял свят упорито продължават да търсят потенциално нови терапевтични средства и да създават алтернативни обезболяващи, които е възможно да подобрят качеството на хората, страдащи от хронични болки.

Австралийски учени са открили пептиден токсин в отровата на перуански зелени кадифени тарантули. Неговата висока ефективност и избирателност при блокиране на болезнените усещане на жертвата го превръща в идеален кандидат за болкоуспокояващо.

Изследователите са установили, че този токсин потиска рецепторите на болка благодарение на взаимодействието си с клетъчната мембрана.

В частност, невронните клетъчни мембрани приближават пептида към невроните, увеличават неговата концентрация с рецепторите на болка и помагат за усилване на взаимодействието на пептида с целта.

Досега изследванията, описващи инхибиращата активност на отровата, игнорираха потенциалната роля на клетъчните мембрани.

Основавайки се на дадените резултати, сега учените се опитват да създадат нови токсини, които биха взаимодействали повече с клетъчните мембрани, но и ще предизвикват по-малко странични ефекти.

Охлюви срещу рак

Конусовидният охлюв използва отровата си да хване жертвата на своя улов. И именно тази отрова може да помогне за справянето с някои ракови заболявания.

Установено е, че съставката на отровата на този охлюв взаимодейства с рецепторите, отговарящи за развитието на заболявания като шизофрения, Алцхаймер, рак на белите дробове, а също за формиране на никотинова зависимост.

Гущери срещу диабет

Въпреки че тези влечуги не се смятат за опасни, повечето видове, представители на този род, произвеждат отрова, която използват за защита.

А гущер, обитаващ Аризона, произвежда отрова, в чийто състав присъства exendin-4 – един от белтъците на отровата, който се използва успешно за лечение на диабет и затлъстяване.