Как раждането на дете се отразява на женското тяло

Мария
Написана от Мария август 26, 2016 21:53

Как раждането на дете се отразява на женското тяло

Акценти:

  • Бременност - женско тяло
  • Изменения - промени
  • Раждане - крака

Свързани:

Бременността и раждането не преминават без последствия за женския организъм – каква е цената, която жените плащат за хормоналните промени, дължащи се на бременността и раждането.

Когато станат майки, много от нас забелязват у себе си не само вътрешни, но и външни изменения. Често тези трансформации са с временен характер, а някои от тях са необратими.

Съставихме малък списък на най-интересните и най-чести промени, случващи се с тялото на жената след износването и раждането на дете.

1. Мозък

Учените не една година изясняват как бременността и периодът след нея влияят на мозъка на жената. За последните години са били проведени няколко изследвания, показващи най-различни резултати.

Така, групата от учени на Американската психологическа асоциация установила, че скоро след раждането обемът на сивото вещество на жената се увеличава, и свързва с това, че появата на новия човек я кара да се учи на много неща, да узнава много новости и да тренира навици, които по-рано не са ѝ били необходими.

Канадските учени пък напротив смятат, че след раждането мозъкът на жената намалява способността си за обучение.

А техните колеги от Сиатъл установили, че в мозъка на жените, износили и родили момченца, могат да останат следи от мъжка ДНК – генетичният материал е способен да преодолява бариерата на плацентата и да попада в организма на майката.

За съжаление, специалистите стигат до заключението, че наличието на чужда ДНК може да предизвика различни заболявания, включително и на болестта на Алцхаймер.

2. Бедра

Природата ни е устроила така, че жената може да износи и да роди дете, без да навреди, нито на него, нито на себе си.

Затова по време на бременността организмът синтезира хормонът релаксин, който помага тазобедрените стави и сухожилията на бъдещата майка да станат по-еластични и най-вече по-подвижни – те трябва да са в такова състояние, че детето без усилия да може да мине по родилните пътища.

Именно затова много жени забелязват, че не могат да влязат в джинсите от преди бременността, дори и ако доста бързо са свалили излишните килограми след раждането.

3. Крака

При някои размерът на краката се увеличава – и то доста забележимо – нарастването може да е с 1-2 размера. Според специалистите причините за такива изменения са 2 – същият този релаксин, а също и наднорменото тегло, под чийто натиск стъпалото става по-широко и по-дълго.

Често размерът след известно време отново намалява – обикновено приблизително 3 месеца след раждането, но понякога на жените ни се налага през целия си останал живот трябва да купуват обувки с 1-2 номера по-голям размер обувки.

4. Кожа

Както е известно, по време на бременността на фона на хормоналните изменения с кожата могат да се случат най-разнообразни изменения – някои буквално започват да лъщят отвътре, някои се покриват с пъпки, а някои с пигментни петна, т.нар. – маска на бременните.

Освен това някои жени забелязват, че ореолът на зърната става по-тъмен, а на корема се появява тъмна линия.

5. Органи на малкия таз

Влагалището на родилата жена вече никога няма да е такова, каквото е било преди бременността и раждането.

Но в повечето случаи това е незабележимо нито за нея самата, нито за нейния партньор – изменения има, но не са толкова значителни, че да могат да се почувстват в пълна степен.

6. Гърди

По време на бременността гърдите се увеличават значително, но след раждането стават по-малки.

Как раждането на дете се отразява на женското тяло
4.6 (91.18%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 26, 2016 21:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи