Как се оцелява в епоха на терористични актове

Мария
Написана от Мария ноември 18, 2015 11:06

Как се оцелява в епоха на терористични актове

Акценти:

  • Психологически контрол - здрав разум
  • Тероризъм - ацетилхолин
  • Критични ситуации - страшни събития

Свързани:

Серията от терористични актове във Франция, включително и антитерористичната операция на френските специализирани части от днес – тази информация неизбежно се отразява на подсъзнанието.

Във връзка с последните събития много наши сънародници започнаха да се опасяват от вълна от терористични актове, въпреки че експертите успокояват, че България по-скоро не е цел на терористите.

Но експертите отбелязват, че нивото на тревожността пряко зависи от информираността на човека – колкото по-наситен е потокът информация, толкова по-голямо е и безпокойството.

Според психиатри това е нормално състояние – човек е длъжен да се опасява от нещо. Така той по-добре се адаптира към съвременните условия.

Съвсем друг е въпросът, когато тревогата придобива такава интензивност, продължителност, постоянство, това изпълва целият живот на човека. Тогава страхът се превръща в болезнен симптом – във фобия.

Затова всеки трябва да си изясни каква е природата на неговия страх, и има ли в него конструктивен компонент.

Страх рационален и ирационален

Човешката реакция на всякакви шокиращи събития се състои от 2 части – рационална и ирационална.

Първата помага на човек да предпази себе си, от по-рано да вземе необходимите мерки – да обръща внимание на подозрителните предмети, на непознати съседи, да избягва местата, където се струпват най-много хора и така нататък.

Ирационалният компонент е разрушителен – постоянната тревожност ни лишава от възможност да мислим и да действаме адекватно.

Според чуждестранни учени, именно това е и целта на терористите. Тяхната задача е всяването на ужас у обикновените хора. Паника подрива обществото отвътре.

От страх човек е способен на неща, които по-рано е смятал за неприемливи – да започне да вижда по друг начин на терористичните организации, да инициира протестен митинг, да се подава на екстремистка пропаганда, в краен случай.

От тази гледна точка, неволни „пособия“ на тероризма стават самите средства за масово осведомяване.

Постоянното въртене на трагичните кадри водят до допълнително обостряне на и без това плашещата ситуация, а журналистите култивират страх от смъртта. На фона на взривовете и престрелките логическите аргументи загубват своя сила.

Никой няма да сравнява плашещата статистика от пътно транспортните произшествия или смъртността от сърдечно-съдови заболявания, когато от всички екрани се лее информация за зверствата на Ислямска държава.

Според психиатри денонощните новинарски канали не само съобщават за последните събития, но и засилват напрежението. Поради тази причина човек е необходимо самостоятелно да дозира постъпващата информация.

Мащабно изследване, проведено от учени от Еврейския университет в Йерусалим, доказва, че да убие може и самият страх от терористична опасност.

Те установили, че постоянната тревога и страхът от тероризма могат да нарушат равновесието на невромедиаторите, в частност на ацетилхолина.

Подобно състояние принуждава сърцето да функционира на по-високи обороти. Тези изменения са свързани с повишен риск от сърдечен пристъп и от инсулт, посочват изследователи.

Всъщност, статистиката за насилствена смърт от ръцете на терористи, дори не е близка до показателите за смъртността, предизвикана от затлъстяване, алкохолизъм и тютюнопушене.

Ако станете жертва на терористичен акт

Психотерапевти също са убедени, че познаването на основните правила за поведение в критични ситуации помага за справянето със стреса, дори и ако човек никога не стане участник в страшните събития.

Необходимо е човек да се настрои, че достатъчно дълго време ще бъде лишен от храна, вода, и възможно от движение. Освен това е необходимо да се опитва да запази здравия си разум, за да не загуби психологически контрол.

Как се оцелява в епоха на терористични актове
4.5 (90.22%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 18, 2015 11:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи