Как се проявява половото съзряване при момчетата

Мария
Написана от Мария март 16, 2015 14:21

Как се проявява половото съзряване при момчетата

Акценти:

  • Полово съзряване - момчета
  • Специфични изменения при момчетата
  • Поява на първите полови клетки

Свързани:

До преходния период, развитието на момчетата протичане без хормонални пикове, тоест спокойно. Бурното полово развитие при силния пол протича 2 години по-късно в сравнение с момичетата. Към десетата дванадесетата година при кавалерите започват характерните за периода на юношеството изменения.

Към 12-тата 14-тата година се случва най-голямото събитие в живота на едно момче, то започва да се превръща в мъж.

Въпреки това външните проявления се появяват едва към дванадесетата тринадесетата година. При това андролозите смятат, че колкото по-рано започне половото съзряване при момчето, толкова по-силна ще бъде неговата полова конституция, тоест неговия сексуален темперамент или полова потребност.

Но тук трябва да се направи една добавка – това е така само в случай, че детето няма проблеми с ендокринната система.

• Полов член

От 11-годишна възраст при момчетата започва растежа на половия член. Ако в тази възраст неговата дължина в покой е 4 см, на 14-годишна възраст ще бъде 7, а на 18 – 10 см. Въпреки това тези цифри не са доказателство за каквато и да е норма.

Що се отнася до размерите на „мъжката гордост“ – то тук не съществуват никакви стандарти. Да кажем, при ерекция пенисът на възрастния мъж може да бъде с дължина от 5 до 17 см и това се смята за нормално.

• Увеличаване на тестисите

Това се случва приблизително към 11-12-та година. Към 12-13-та година при момчетата започва окосмяването на слабините. И към 15-16-та година окосмяването придобива ромбовидна форма, а към 17-18-та година косми започват постепенно да се появяват на вътрешната част на бедрата.

• Удебеляване на гласа

Към 13-14-та година започва злощастното, но неизбежното, „разчупване на гласа“ /мутация/ и формиране на „адамова ябълка“ /щитовиден хрущял на ларинкса/. Към 17-та година при момчетата вече напълно се формира типичният мъжки глас и адамовата ябълка.

• Окосмяване под мишниците

На последно място, тоест от 14-тата година, на момчетата започват да им растат косми под мишниците. Следва да се отбележи, че към 11-12-та година по тези места няма дори и намек за окосмяване. А ето на 14-тата година се появяват отделни косми, към 15-тата те са все повече, а в 17-тата година вече има пълно окосмяване.

• Косми по лицето

Що се отнася до още един типично мъжки отличителен белег – брадата, тя се появява напълно към 17-та 18-та година. Но към 13-14-та над устните на момчетата пробива нежен пух, който 15-16-та година се превръща в мустаци.

• Загрубяване на зърната

Още един важен момент в процеса на половото развитие на момчетата е физиологичното загрубяване на зърната. И ако в този случай при детето се появява болка в областта на зърната, то това е показател за напълно нормално полово развитие.

• Полови клетки

На 14-15-годишна възраст започват да се образуват мъжките полови клетки – сперматозоиди, съзряването на които протича непрекъснато, за разлика от отделянето на яйцеклетки. Също в този период при момчетата се появява полюция – самопроизволно семеизхвърляне – това е напълно нормално физиологично явление.

И помощ на момчето да разбере колко нормално е всичко, което му се случва, е длъжен да му окаже не друг, а неговият баща. Таткото е необходимо да обясни на сина си, че трябва да бъде така и не си струва човек да се тревожи за това.

Как се проявява половото съзряване при момчетата
4.6 (91.25%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 16, 2015 14:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи