Какао

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 13:43

Какао

Акценти:

  • Какао
  • Състав и калоричност
  • Полезни свойства
  • Източник на цинк

Свързани:

Фактът, че шоколадът се е появил за пръв път в древната култура на ацтеките, живели на територията на съвременно Мексико, днес е известен на повечето от нас.

Ацтеките култивирали какаовите дървета и от техните плодове започнали да добиват невероятен прах – напитката приготвена от него, им давала сила, жизненост и енергия.

Особено обичали да пият тази напитка мъжете и от нейното название „чоколатл“ произлязло и съвременното „шоколад“.

През 16-ти век в Централна Америка идват испанските завоеватели и на тях шоколадът също им харесал.

Те донесли плодовете на какаовите дървета в Европа и успели да обучат другите европейски народи как да приготвят от тях не само вкусна и ароматна напитка, но и шоколад, който напомнял на съвременния по следната технология – към какаото на прах добавяли захар и ванилия.

В Европа този продукт бързо станал много популярен и европейците се научили сами да произвеждат шоколад. Особен успех в тази насока постигнали французите, швейцарците и англичаните – качеството на техния шоколад е известен по света и до днес.

Състав и калоричност

Съдържанието на какаото е много богато и разнообразно.

В него е установено наличието на много растителни белтъци и мазнини, има и въглехидрати, растителни влакна, органични киселини, скорбяла, захари, наситени мастни киселини и следните витамини – А, Е, РР, група В, бета каротин, минерали – калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, мед, манган, флуор и мобилден.

Какаото на прах е достатъчно калорично – в 100 грама от него се съдържат до 289 килокалории, а и отлично засища, поради това жените, които съблюдават телесното си тегло, може да заместят едното си хранене с напитка от какао на прах, но е желателно да добавят към нея по-малко захар.

Някои от най-важните микроелементите в какаото са повече, отколкото в останалите храни.

Например какаото на прах е богато на желязо и цинк.

Какао – полезни свойства

Желязото е необходимо за нормализиране на кръвотворния процес, а цинкът е много важен за цялостното функциониране на организма – този минерал участва в образуването на ензимите, синтезът на белтъците, в създаването на структурите на РНК и ДНК – нуклеинови киселини осигуряват нормалната клетъчна функция.

Пубертетът и развитието на тялото не е възможно да протича нормално без цинк, процесът на кръвообразуване също се стимулира и така се подпомага по-бързото заздравяване на рани.

За да набави човек необходимото количество цинк човек е достатъчно да изпива по няколко чаши какао на прах и да изяжда по 2-3 блокчета черен шоколад всеки ден с над 70% съдържание на какао.

В какаовите плодове на прах се съдържа меланин, който предпазва кожата от различни видове излъчвания – ултравиолетови и инфрачервени излъчвания.

В първият случай меланинът предотвратява слънчеви изгаряния, а във втория прегряване и слънчев или топлинен удар. Затова е желателно човек да изпива сутрин по една чаша какаова напитка и да изяжда няколко блокчета шоколад преди да отиде на плаж.

Когато човек купува шоколад трябва внимателно да чете състава му, който е обявен на етикета.

За съжаление, много от производителите в стремежа си да намалят стойността на продукта си, вместо какаово масло добавят други по-малко ценни растителни масла, чиято хранителна стойност е много по-ниска.

На опаковката на шоколада трябва да бъде описано колко какао на прах и какаово масло влизат в състава на продукта в процентно съотношение.

Други растителни масла не трябва да присъстват, а чистото какао, тоест – какаово масло плюс какаото на прах трябва да бъде минимум 60-70% от цялото съдържание.

Какао
4.5 (90.79%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 13:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи