Какви 7 основни качества трябва да притежава идеалният лекар

Мария
Написана от Мария март 17, 2015 09:51

Какви 7 основни качества трябва да притежава идеалният лекар

Акценти:

  • Лекар - лични качества
  • Медицински специалисти - професионализъм
  • Студени и безсърдечни доктори - необходимост

Свързани:

Доброто отношение означава изключително много, разказват пациентите на учените.

Какъв е той – идеалният доктор? Пациентите споделят своето мнение в ново изследване. То било публикувано в списание Mayo Clinic Proceedings. В него взели участие около 200 пациенти, които се лекували в клиниките Mayo в щатите Аризона и Минесота от 2001 до 2002 г.

По време на конфиденциалните телефонни интервюта с хора, нямащи отношение към клиниката Mayo, пациентите описвали своят най-добри и най-лоши преживявания с докторите на лечебното заведение.

Изследователите, сред които бил и Неели Бандапуди, доктор на науките от бизнес колежа Фишер при Университета на щата Охайо, САЩ – впоследствие проверили записите на всички интервюта и определели кои са 7-те качества, които пациентите желаят да видят в своя лекар.

Какво влиза в този списък?

По-долу са представени 7 характеристики и техните определения, посочени от пациентите:

• Увереност – „Увереността на лекаря ми придава и на мен увереност“.

• Емпатия – „Докторът се опитва да разбере, че аз чувствам и преживявам физически и емоционално и създава усещане у мен, че ме разбира“.

• Хуманност – „Лекарят е грижовен, състрадателен и мил“.

• Индивидуален подход към пациента – „Медицинският специалист е заинтересуван от мен, не само като пациент, той общува с мен и ме запомня като личност.“

• Откровеност – „Докторът честно на обикновен език ми разказва всичко, което ми е необходимо да знам“.

• Уважение – „Лекарят възприема сериозно моя принос що се отнася до провеждането на лечението и затова ми дава конкретни указания“.

• Внимателен – „Докторът е добросъвестен и упорит“.

Тези качества не са разположени в някакъв определен порядък. Учените не са проверявали, явява ли се увереността по-важна от уважението. Изследването било финансирано от фондация Mayo.

Какво не е влязло в списъка?

Дадените качества характеризират поведението на лекарите, а не неговите професионални навици. Авторите на изследването не са имали за цел да доказват, че професионализмът е по-малко важен от личните качества.

Но от проучването се и подразбира, че за професионалните навици, на пациентите им е трудно да дават оценки.

Те добавят, че пациентът обикновено мисли, че лекарят е компетентен, докато поне той не демонстрира явни навици на компетентност.

Един пациент се изразил по следния начин:

„На нас са ни необходими лекари, които ще съпреживяват с нас и ще разбират нашите общи човешки потребности. Ние искаме да вярваме, че нашият лекар има ненадминати познания в съответната област и поради което и ние се обръщаме към него за помощ. Но всеки медицински специалист е необходимо да знае как мъдро да прилага своите знания и да се отнася към нас като обикновени хора, които са в състояние да разберат своите заболявания и способите за лечение. “

На кого му е необходим студен и безсърдечен доктор?

Това изследване е първото по рода си, пише д-р Джеймс Ли, доктор на науките. Ли работи в отделението по алергични заболявания в медицинското училище на клиниките Mayo в Рочестър, щата Минесота.

Той отбелязва, че би искал да знае повече детайли за пациентите, които са давали интервю, такива като пол, расова принадлежност и възраст. Тази информация би могла да бъде полезна, тъй като представителите на малцинствата и жените по-често съобщават за лошо лечение, отколкото белите и мъжете.

Въпреки това, продължава Ли, на всеки пациент му е необходим грижлив лекар.

Какви 7 основни качества трябва да притежава идеалният лекар
4.4 (88.28%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 17, 2015 09:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи