Какви грешки най-често се допускат при миенето на плодовете и зеленчуците през лятото

Мария
Написана от Мария юни 25, 2015 13:11

Какви грешки най-често се допускат при миенето на плодовете и зеленчуците през лятото

Акценти:

  • Плодове и зеленчуци - вносни
  • Почистване на зеленчуци - пренебрегване
  • Плодове и зеленчуци - измиване

Свързани:

Пресните плодове и зеленчуци и салатите от тях са много вкусни и полезни. Но ако тяхното приготвяне за консумация е неправилно, то тези полезни продукти могат да станат причина за отравяне с нитрати и за заразяване с глисти.

Защо е необходима обработката на плодовете и зеленчуците?

През лятото ние се стараем всеки ден да ядем пресни плодове и зеленчуци и да приготвяме ястия от тях. Но освен витамините и другите полезни вещества те могат да ни поднесат и неприятни изненади. Първият проблем е нитратите в зеленчуците.

Те попадат в тях чрез минералните торове, а също поради неправилно използване на органични такива. Освен това заедно с оборския тор в почвата могат да попаднат яйца на глисти и патогенни бактерии, които след това проникват в плодовете и зеленчуците.

Както сами можете да се убедите – ако не обработваме правилно плодовете и зеленчуците, то ние сме застрашени от отравяне с нитрати и заразяване с глисти или инфекции.

Важно!

Плодовете не са подходящи за вечерния прием на храна при затлъстяване, тъй като те са източник предимно на прости въглехидрати, а това възпрепятства отслабването, а излишъкът от енергия препятства намаляването на теглото. Вечерята трябва да се състои от белтъчини и несъдържащи скорбяла зеленчуци.

Грешка №1 – не миете плодовете и зеленчуците преди тяхната консумация

Ако сте прекалено мързеливи и нямате желание да миете плодовете и зеленчуци или ядете ягоди и малини, без да ги измиете, то рискувате да се заразите с глисти.
Проверките, провеждани от експерти на Агенцията по безопасност на храните, показват, че дори и най-красивите и апетитни продукти могат да живеят яйца на глисти.

Изчистването на зеленчуците и измиването на плодовете е единственият начин за профилактика срещу заразяване с глисти. Освен това, измиването намалява концентрациите на нитрати в плодовете и зеленчуците с 10-15%.

За да измиете крехките ягоди, малини, къпини и други плодове, ги сложете в гевгир и обилно ги полейте със студена водопроводна вода, след това ги залейте с вряла вода. След това е нужно да сложите гевгира с плодовете в съд със студена и ги оставете така да се накиснат за 10-15 минути.

Грешка №2 – пренебрегвате почистването на зеленчуците

Ако зеленчукът няма никакъв вкус, това означава, че е прехранен с нитрати. Поради това такива зеленчуци е препоръчително да се измият и да се обели кожата им. Основната част от нитратите в краставиците се натрупва именно по повърхностните слоеве и от 2-та края.

Ако не желаете напълно да отстраните кожата на краставиците, то тогава ги промийте добре под течаща вода, а след това ги измийте под течаща вода, а след това в продължение на 2-3 минути ги търкайте със специална четка за зеленчуци.

Така ще премахнете остатъка от мръсотията и ще отстраните вредните бактерии от зеленчуците. Същите правила се отнасят и за подготовката на доматите за консумация.

Грешка №3 – не миете добре вносните плодове и зеленчуци

Въпреки изобилието от „родни“ пресни плодове и зеленчуци, в супермаркетите и пазарите се продават вносни плодове и зеленчуци. Обикновено те изглеждат излъскани и блестящи. Всъщност този блясък е изкуствен.

Стоката идва от съседна Турция, Гърция или Македония и затова се обработва с восък, парафин и химически вещества, за да не се разваля бързо. Тези вещества в големи количества предизвикват алергии, дразнят кожата, лигавиците на дихателните пътища и на очите.

Какви грешки най-често се допускат при миенето на плодовете и зеленчуците през лятото
4.6 (91.3%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 25, 2015 13:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи