Пресните плодове и зеленчуци и салатите от тях са много вкусни и полезни. Но ако тяхното приготвяне за консумация е неправилно, то тези полезни продукти могат да станат причина за отравяне с нитрати и за заразяване с глисти.

Защо е необходима обработката на плодовете и зеленчуците?

През лятото ние се стараем всеки ден да ядем пресни плодове и зеленчуци и да приготвяме ястия от тях. Но освен витамините и другите полезни вещества те могат да ни поднесат и неприятни изненади. Първият проблем е нитратите в зеленчуците.

Те попадат в тях чрез минералните торове, а също поради неправилно използване на органични такива. Освен това заедно с оборския тор в почвата могат да попаднат яйца на глисти и патогенни бактерии, които след това проникват в плодовете и зеленчуците.

Както сами можете да се убедите – ако не обработваме правилно плодовете и зеленчуците, то ние сме застрашени от отравяне с нитрати и заразяване с глисти или инфекции.

Важно!

Плодовете не са подходящи за вечерния прием на храна при затлъстяване, тъй като те са източник предимно на прости въглехидрати, а това възпрепятства отслабването, а излишъкът от енергия препятства намаляването на теглото. Вечерята трябва да се състои от белтъчини и несъдържащи скорбяла зеленчуци.

Грешка №1 – не миете плодовете и зеленчуците преди тяхната консумация

Ако сте прекалено мързеливи и нямате желание да миете плодовете и зеленчуци или ядете ягоди и малини, без да ги измиете, то рискувате да се заразите с глисти.
Проверките, провеждани от експерти на Агенцията по безопасност на храните, показват, че дори и най-красивите и апетитни продукти могат да живеят яйца на глисти.

Изчистването на зеленчуците и измиването на плодовете е единственият начин за профилактика срещу заразяване с глисти. Освен това, измиването намалява концентрациите на нитрати в плодовете и зеленчуците с 10-15%.

За да измиете крехките ягоди, малини, къпини и други плодове, ги сложете в гевгир и обилно ги полейте със студена водопроводна вода, след това ги залейте с вряла вода. След това е нужно да сложите гевгира с плодовете в съд със студена и ги оставете така да се накиснат за 10-15 минути.

Грешка №2 – пренебрегвате почистването на зеленчуците

Ако зеленчукът няма никакъв вкус, това означава, че е прехранен с нитрати. Поради това такива зеленчуци е препоръчително да се измият и да се обели кожата им. Основната част от нитратите в краставиците се натрупва именно по повърхностните слоеве и от 2-та края.

Ако не желаете напълно да отстраните кожата на краставиците, то тогава ги промийте добре под течаща вода, а след това ги измийте под течаща вода, а след това в продължение на 2-3 минути ги търкайте със специална четка за зеленчуци.

Така ще премахнете остатъка от мръсотията и ще отстраните вредните бактерии от зеленчуците. Същите правила се отнасят и за подготовката на доматите за консумация.

Грешка №3 – не миете добре вносните плодове и зеленчуци

Въпреки изобилието от „родни“ пресни плодове и зеленчуци, в супермаркетите и пазарите се продават вносни плодове и зеленчуци. Обикновено те изглеждат излъскани и блестящи. Всъщност този блясък е изкуствен.

Стоката идва от съседна Турция, Гърция или Македония и затова се обработва с восък, парафин и химически вещества, за да не се разваля бързо. Тези вещества в големи количества предизвикват алергии, дразнят кожата, лигавиците на дихателните пътища и на очите.