Какви методи за самодиагностика съществуват

Мария
Написана от Мария май 16, 2015 09:58

Какви методи за самодиагностика съществуват

Акценти:

  • Диагностика - методи
  • Палпация - най-надеждният метод
  • Слух и обоняние - диагностика

Свързани:

Диагностика на всякакви заболявания и назначаването на лечение – това е безусловно прерогатив на лекаря. Но в някои случаи е необходимо човек самостоятелно да оценява своето състояние.

Например, ако нямате възможност да потърсите лекарска помощ в близък период от време, а състоянието ви не е толкова лошо, че да е необходимо да извикате „спешна помощ“.

Или при наличие на хронични заболявания да умее човек да разпознава първите признаци на обостряне, за да вземе навреме необходимите мерки. В такива случаи е необходимо да се знаят основните методи за самодиагностика и да умее човек да ги използва.

Разлики между самодиагностика и диагностика на лекаря

Лекарската диагностика се отличава от самодиагностиката по това, че освен голям опит и знания, лекарят има определен арсенал от спомагателни средства – от простия фонендоскоп или огледалце до по-сериозни инструменти и дори прости устройства за диагностика като електрокардиограф.

Освен това, ако възникне спешна необходимост, лекарят може да изпрати пациента за бързо обследване и даване на например кръвни проби или урина за изследване, особено ако медицинският специалист работи в болница или здравен център.

А на какво освен на собствените си усещания, е необходимо да разчита на самодиагностика.

Основни методи за самодиагностика

В домашни условия наборът от методики и средства за самодиагностика е ограничен. Но това не означава, че е нужно да разчитате само на собствените си субективни усещания – болка и дискомфорт, въпреки че и те са много информативни. При самодиагностика се подразбира използването на много достъпни методи.

1. Външен преглед – най-достъпният от тях. Всичко, което ще ви е необходимо е добро осветление и огледало. При оглед на първо място обръщайте внимание на кожата си – има ли по нея някакви увреждания, петна, промяна на цвета, подпухналост.

С помощта на огледало можете да определите състоянието на косата си, на езика и на очите. При някои заболявания, например при захарен диабет, ежедневните прегледи е необходимо да станат задължителна процедура.

Едно от усложненията на диабета е невропатията. При нея се нарушава кръвоснабдяването и съответно снабдяването на кожата с достатъчно хранителни вещества, понижава се нейната чувствителност.

Поради това е много важно да се установят всякакви нарушения на нейната цялост – натъртване, мазоли, малки рани. Те заздравяват много трудно и ако ги пропуснете могат да прогресират в трофични язви.

2. Освен зрението към самодиагностиката се включват слухът и обонянието. Да чуете и да усетите миризма не е толкова лесно – това се дължи на структурните характеристики на сетивните органи и на мозъка.

На страничен човек му е много по-лесно да различи някакви нюанси в звуковете при дишането, например. Миризмата на устата е важен диагностичен признак на множество заболявания на устната кухина, на дихателната и на храносмилателната система, които сами да „хванем“ е много трудно.

Но все пак е възможно и не следва да се игнорират неприятните симптоми.

3. Следващата методика – палпация, включване на вашето чувство за допир. Това е един от основните методи за диагностика и на лекарите. Това означава, че използва чувствителността на пръстите на ръцете, които поставят по различните части на тялото и се оказва натиск върху тях.

При цялата простота на този метод – той се явява най-информативен. Той позволява да се определят тези изменения в кожата, мускулите, ставите и костите и дори във вътрешните органи, които са външно незабележими. Например леки подувания, тумори.

Какви методи за самодиагностика съществуват
4.5 (90.51%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 16, 2015 09:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи