Всички наши думи, всички постъпки първоначално се зараждат като мисъл. Ако ние смятаме, че можем нещо – ние го правим, а ако вярваме, че сме неспособни – дори и не се опитваме.

За съжаление, именно поради негативни мисли, липса на увереност в себе си, много действително талантливи хора не могат да разкрият своя потенциал, тъй като просто не вярват в себе си. Опитват се да направят определени стъпки, търпят неуспех и се отказват.

За да не падаме духом, да не поддаваме, следва да осъзнаем, че провалите са необходими, благодарение на тях ние се учим, каляваме се и ставаме такива, каквито желаем да бъдем.

Неуспехите са като натоварванията за нашите мускули – болезнени и неприятни. Но нашите мускули растат само в случай, че техните влакна се разрушават.

През живота си ние сме длъжни да претърпим болката от провалите, разочарованията, които са били, са и ще бъдат необходими за нашия растеж. Само по този начин човек се подготвя за успеха.

Но ако ние се откажем да продължим по-нататък, да паднем да се изправим, да се борим за своята мечта, за никакъв растеж и дума не може да става.

Ние винаги можем да претърпим неуспех и да възприемем това като нещо лошо и да престанем да се опитваме. В крайна сметка нищо няма да постигнем, тъй като ако няма действие няма и резултат.

Но можем да приемем неуспехът като опит. Например, Томас Едисон, намерил повече от 1000 начина, при които лампата не работела и само 1, при който тя светнала и поради това за него сега знае целият свят.

И когато на вас не ви се получава, погледнете лампата у дома или тази на улицата, където ви е удобно. И само тя ще ви напомня, че спрете да опитвате, вашата „лампичка“ никога няма да светне.

Мислете за себе си положително, за успеха и за това, което не ви се получава, все пак е крачка напред. Провалът не може да се справи с упоритостта на човека, който знае какво иска. Не се поддавайте.

Нека да разгледаме 5-те най-разпространени причини за неуспех в нашия живот.

1. Липса на определена житейска цел

Ако вие четете този пункт и нямате ясно формулирана цел в живота – точно сега се заемете със задачата да си поставите цел, вникнете в себе си и я търсете, докато не я откриете. Тъй като от 100 неудачника, 90 са тези, които няма определена цел.

2. Липса на образование

Вероятно някои от вас са си помислили: „О не! Аз така и не завърших университет!“ Не. Образованието формално заема едва второ място. Бил Гейтс и Стив Джоб така и не са завършили университет.

3. Влошено здраве

Можете да имате сметка в банката с прилична сума пари, няколко коли в гаража, огромна вила с гледка към океана, но не можете да се насладите на своите успехи, без да имате крепко здраве.

4. „Утре. Ще го направя утре.“

Синдром „От днес за утре“. Много от нас очакват подходящия момент животът да ни поднесе това, което желаем. Но така постоянно отлагаме всичко за следващия ден. Подходящ момент няма, а ако има, то това е тук и сега!

5. Липса на фокус

Не се захващайте за много неща едновременно. Фокусирайте се върху една главна цел и положете максимални усилия. Резултатът няма да ви остави да чакате дълго.