Какви опасности за вашето здраве се крият в дома ви

Мария
Написана от Мария април 22, 2015 16:32

Какви опасности за вашето здраве се крият в дома ви

Акценти:

  • Проветряване - качество на въздуха в помещенията
  • Пряко проветряване - по-ефективно от климатика
  • Отпадъчни вещества - приготвяне на храна

Свързани:

Според експерти причината за множество заболявания е нашата лошата жилищна среда. Какви опасни вещества са открили учените в домовете на повечето европейци? И как можете да подобрите качеството на жилищната си среда.

Хроничен застой

Винаги се е смятало, че лошото състояние на околната среда най-много вреди на човешкото здраве – замърсеният въздух, водата, промишлените отпадъци.

Но неотдавна европейски и американски учени проведоха изследвания вътре в апартаментите и къщите. Оказало се, че въздухът в помещенията е от 10 до 100 пъти по-мръсен, отколкото на улицата.

На пръв поглед в това няма смисъл. Но ако се позамисли човек в това няма нищо странно. В нашите жилища въздухообменът е изключително нисък, поради това всички вредни вещества, попаднали вътре през прозорците и вентилацията се застояват.

Също вътре в помещенията се натрупват – отделяните вещества от мебелите, битовата химия, от кухненските отпадъци. Към това се добавят и отпадъчните вещества от приготвянето на храната в кухнята.

Качеството на въздуха в жилищата се влошава и от познатият ни на всички домашен прах, който присъства дори и в най-чистите помещения. Той събира в себе си всички химически съединения, микроби, гъбички и вируси и служи като отлична хранителна среда за тях.

Цялата тази експлозивна смес ние дишаме през 2/3 от своя живот – именно толкова средностатистическия съвременен човек прекарва в дома си и на работа. В резултат на това, от година на година в организма се натрупва „химическата основа“ за развитие на заболявания.

Днес е доказана връзката на 20 болести с действието на конкретни химически вещества. Това не са инфекции, които могат бързо да се установят и да се излекуват, а нарушенията се развиват незабелязано на клетъчно ниво и дори на генетично.

Вътрешните врагове

Вътре в нашите домове могат да се идентифицират повече от 500 химични съединения. Но сериозен риск за здравето представляват само 17 вещества. Те могат да се открият във всеки дом, но друг е вече въпросът, в каква концентрация. Лошо е, ако тя превишава десетки пъти нормата.

Един от най-вредните компоненти е формалдехидът. Основните негови източници са мебелите и довършителните материали, тоест най-вече боите, лепила, замазки. Колкото повече нова и „синтетична“ мебел имате в дома си, толкова по-висок е риска.

При това в топлите и влажни помещения мебелите отделят много по-активно химически вещества.
Друг „вътрешен враг“ е оловото. По време на изследванията той бил открит в почти половината от апартаментите и офисите. И в много от тях неговите били много над много над допустимите.

Какво да предприемете?

За да защитите себе си, важно е решите проблема с проветряването.

За съжаление, разпространените сега ПВЦ дограми изобщо не „дишат“ и по този начин допринасят за повишаването на риска от развитие на алергии , дерматити и от други заболявания на белите дробове.

За понижаването на риска от подобни заболявания помага редовното проветряване. То е полезно, дори ако вие живеете в район със силно замърсена околна среда, както вече беше казано, домашният въздух е по-мръсен от този на улицата.

Прякото проветряване чрез отворен прозорец е по-полезно от използването на климатик. За съжаление, тези уреди често сами се превръщат в развъдник на микроби и микроскопични гъбички.

Ако климатикът не е чистен повече от 3 месеца, то той е опасен. Но по-съвременните модели климатици предлагат решение на проблема с чистотата.

Какви опасности за вашето здраве се крият в дома ви
4.5 (89.84%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 22, 2015 16:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи