Според експерти причината за множество заболявания е нашата лошата жилищна среда. Какви опасни вещества са открили учените в домовете на повечето европейци? И как можете да подобрите качеството на жилищната си среда.

Хроничен застой

Винаги се е смятало, че лошото състояние на околната среда най-много вреди на човешкото здраве – замърсеният въздух, водата, промишлените отпадъци.

Но неотдавна европейски и американски учени проведоха изследвания вътре в апартаментите и къщите. Оказало се, че въздухът в помещенията е от 10 до 100 пъти по-мръсен, отколкото на улицата.

На пръв поглед в това няма смисъл. Но ако се позамисли човек в това няма нищо странно. В нашите жилища въздухообменът е изключително нисък, поради това всички вредни вещества, попаднали вътре през прозорците и вентилацията се застояват.

Също вътре в помещенията се натрупват – отделяните вещества от мебелите, битовата химия, от кухненските отпадъци. Към това се добавят и отпадъчните вещества от приготвянето на храната в кухнята.

Качеството на въздуха в жилищата се влошава и от познатият ни на всички домашен прах, който присъства дори и в най-чистите помещения. Той събира в себе си всички химически съединения, микроби, гъбички и вируси и служи като отлична хранителна среда за тях.

Цялата тази експлозивна смес ние дишаме през 2/3 от своя живот – именно толкова средностатистическия съвременен човек прекарва в дома си и на работа. В резултат на това, от година на година в организма се натрупва „химическата основа“ за развитие на заболявания.

Днес е доказана връзката на 20 болести с действието на конкретни химически вещества. Това не са инфекции, които могат бързо да се установят и да се излекуват, а нарушенията се развиват незабелязано на клетъчно ниво и дори на генетично.

Вътрешните врагове

Вътре в нашите домове могат да се идентифицират повече от 500 химични съединения. Но сериозен риск за здравето представляват само 17 вещества. Те могат да се открият във всеки дом, но друг е вече въпросът, в каква концентрация. Лошо е, ако тя превишава десетки пъти нормата.

Един от най-вредните компоненти е формалдехидът. Основните негови източници са мебелите и довършителните материали, тоест най-вече боите, лепила, замазки. Колкото повече нова и „синтетична“ мебел имате в дома си, толкова по-висок е риска.

При това в топлите и влажни помещения мебелите отделят много по-активно химически вещества.
Друг „вътрешен враг“ е оловото. По време на изследванията той бил открит в почти половината от апартаментите и офисите. И в много от тях неговите били много над много над допустимите.

Какво да предприемете?

За да защитите себе си, важно е решите проблема с проветряването.

За съжаление, разпространените сега ПВЦ дограми изобщо не „дишат“ и по този начин допринасят за повишаването на риска от развитие на алергии , дерматити и от други заболявания на белите дробове.

За понижаването на риска от подобни заболявания помага редовното проветряване. То е полезно, дори ако вие живеете в район със силно замърсена околна среда, както вече беше казано, домашният въздух е по-мръсен от този на улицата.

Прякото проветряване чрез отворен прозорец е по-полезно от използването на климатик. За съжаление, тези уреди често сами се превръщат в развъдник на микроби и микроскопични гъбички.

Ако климатикът не е чистен повече от 3 месеца, то той е опасен. Но по-съвременните модели климатици предлагат решение на проблема с чистотата.