Какви полезни вещества не ни достигат по време на пост?

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 17:06

Какви полезни вещества не ни достигат по време на пост?

Акценти:

  • Как да си набавим полезни вещества, ако постим?
  • Недостиг на кои витамини и минерали възниква по време на пости?
  • Как да поемаме здравословна храна при пост?

Свързани:

loading...

Пролетният недостиг на витамини преследва дори тези, които не се ограничават в храненето.

Но ако спазвате великденския пост, е нужно особено внимателно да следите за количеството на полезните вещества в храната си.

Понякога постенето води до проблеми. Ето най-разпространените от тях.

Недостиг на желязо

Дори временният отказ от храните от животински произход може да стане причина за недостиг на желязо. Този микроелемент основно се съдържа в червеното месо и говеждото печено и отговаря за образуването на червени кръвни телца и транспортирането на кислород в кръвта към мускулите.

Как да разберете, че на организма не му достига желязо? Ето признаците: кожата става бледа, суха и започва да се бели, апетитът намалява, постоянно чувствате отпадналост и умора, появява се задух.

Ако сте забелязали у себе си всички тези симптоми, това означава, че е дошло време да преразгледате своето постно меню. Мнозина са уверени, че при дефицит на желязо, главната храна на трапезата ви трябва да станат ябълките.

На практика това съвсем не е така. Желязо в ябълките действително  има, но то изобщо не е толкова много.

Много по-високо количество от този микроелемент се съдържа в следните продукти:

Бадеми

Тези ядки съдържат два пъти повече желязо от ябълките. А при натоварването с желязо вие ще се „сдобиете“ и с витамин Е, който служи за профилактика против остаряване и срещу сърдечно-съдови заболявания.

При това в бадемите витамин Е се съдържа в най-леката за усвояване форма. Доказано е, че при хората, привикнали да изяждат по 30 грама бадеми два пъти седмично, намалява рискът от инфаркт с 47%, в сравнение с тези, които изобщо не ядат от този вид ядки.

Сушени кайсии

Тези плодове могат да се справят с недостига на желязо. А в сушените кайсии има и много витамин А, необходим за доброто зрение, здрава и бляскава кожа, предпазване от бръчки.

Грах

В допълнение към по-голямото количество желязо, грахът може да се похвали и с изобилие на калий. Този микроелемент е особено полезен за тези, които имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Калият отстранява отоците, нормализира работата на сърдечния мускул, стабилизира стените на кръвоносните съдове.

Дефицит на витамин С

Постещите се сблъскват често и с недостиг на витамин С, известен още като аскорбинова киселина. Би трябвало изобилието от плодове и зеленчуци в менюто по време на поста да осигури нужните количества витамин С, но това не винаги става.

Работата е в това, че заради дефицит на желязо, аскорбиновата киселина не се усвоява напълно от организма, освен това при по-дългото съхранение на плодове и зеленчуци витамин С се разгражда.

Затова в края на зимата далеч не всички плодове могат да се похвалят с изобилно съдържание на витамин С.

Симптомите за недостиг на аскорбинова киселина са честите простуди, лесно появяващи се синини, кървене на венците.

Пролетният шампион по съдържание на витамин С се явява киселото зеле. То съдържа дори повече от този витамин, отколкото свежото зеле, тъй като при ферментацията аскорбиновата киселина напълно се съхранява.

Известно е, че в края на зимата свежото зеле губи около 30% от полезното вещество. На второ място при храните, богати на витамин С, е шипката. От шипки може да се приготви полезна напитка.

Вечерта залейте две шепи шипки с кипяща вода и ги оставете до сутринта в термос. Не е нужно да мачкате шипките – всяко механично въздействие разрушава витамин С.

На почетното трето място по съдържание на витамина принадлежи на боровинките. В тях има не само аскорбинова киселина, но и витамин РР, който помага на организма да усвои аскорбиновата киселина.

Недостиг на витамини от групата В

Недостигът на витамини от групата В, особено на фолиева киселина, е още един проблем, с който се сблъскват хората на строг пост.

Проявленията на дефицит на витамини от групата В най-често са свързани с кожата  и косата – излишно омазняване на кожата, сърбеж, възпаления, червени петна, цъфтеж на косата и поява на пърхот.

Сред растителните продукти най-добрият източник на фолиева киселина се смятат пшеничените кълнове. Зрънца жито можете да купите от хипермаркета, пазара или магазин за здравословни храни.

Трябва да ги залеете с вода за през нощта, сутринта да ги измиете и да ги преместите в буркан. Покрийте с влажна марля и изчакайте до появата на кълновете.

Добавяйте по 1-2 чаени лъжички кълнове в салатата или другите ястия. Съхранявайте пшеничените кълнове на най–горния рафт в хладилника.

Зеленолистните зеленчуци също помагат да се компенсира недостигът на витамини от групата В и фолиева киселина. Особено полезни са броколите, които не само че доставят витамини, но и предпазват от гастрит. Достатъчни са 70 грама броколи на ден.

За да намалите редукцията на витамини от групата В, намалете количеството на черното кафе и силния чай. Тези напитки повишават киселинността на стомашния сок и пречат на усвояването на витамините. Затова кофеиноманите често страдат от недостиг на тези витамини.

 

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 17:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи