Какви са възможните причини за сухота в носа

Мария
Написана от Мария май 23, 2015 19:10

Какви са възможните причини за сухота в носа

Акценти:

  • Препарати - безконтролен прием
  • Сухота - бременност
  • Антихистаминово действие - препарати

Свързани:

Най-често причина за сухота в носа е прекалено изсушеният въздух в помещенията, особено през отоплителния сезон. За да избегнете този симптом е добре да използвате овлажнител за въздух.

Но ако носната ви лигавица е суха и през настоящия пролетно-летен сезон, когато можем да си позволим постоянно да проветряваме помещенията, следва да обърнете внимание на здравето си.

По същество

Почти всеки от нас се е сблъсквал с изключително неприятния симптом на прекалено изсушаване на носната лигавица, както вече беше посочена, най-честата причина за това е прекалено сухият въздух в помещенията, в които прекарвате по-голямата част от времето си.

Също така причина за сухота в носа могат да станат някои възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и безконтролно използване на назални препарати. В редки случаи хроничната сухота на носната лигавица може да бъде признак на сериозни заболявания, изискващи спешна медицинска намеса.

Основни симптоми на сухота в носната кухина са усещането за парене, сърбеж и стягане в носа. Тези проявления могат да се съпровождат от запушване на носа и от образуването на сухи корички на повърхността на лигавицата.

В редки случаи могат да възникнат главоболие и кръвотечения от носната кухина. В областта на носа е възможно да се появяват и болезнени напуквания, от които понякога също могат да кървят.

Най-честите причини за сухота в носа

Съществуват множество и различни причини за сухота в лигавицата на носа. Това може да се дължи, както беше посочено по-горен, на засушения въздух в помещенията и на някои заболявания.

• Безконтролен прием на препарати

Разпространена причина за сухота в носната кухина е безконтролния прием на някои препарати. Най-често такъв страничен ефект възниква от препаратите с антихистаминово действие, които се прилагат за лечение на вазомоторен ринит.

Сухота в носа може да възникне и при използване на средства с атропин, разширяващи бронхите.

Внимателни следва да бъдете и при използване на съдосвиващи капки и спрейове. Тези препарати много ефективно действат за отпушване на носа – буквално за броени минути, но следва да се приемат съгласно инструкциите.

Продължителното или прекомерно прилагане на локални свиващи кръвоносните съдове препарати води до редица странични ефекти, един от които е и сухотата на лигавицата на устната кухина.

• Хронични ринити

При децата сухотата в носа най-често е признак на катарален хроничен ринит, който се предизвиква от инфекциозни агенти.

Даденият симптом също нерядко безпокои хора с атрофичен или хипертрофичен ринит, протичащи в хронична форма. В този случай сухотата в устната кухина се съпровожда от отслабване на обонянието, а също и от възможни кръвотечения от нас.

• Сухота на носа по време на бременност

Изключително чест симптом през този период. Развива се като последствие от хормоналното преустройство в организма на бременната жена. Освен сухота в носа, по време на бременност също е възможно да се наблюдава и недостиг на влажност в устната кухина.

• Сухота на носа при други заболявания и състояния

В редки случаи сухотата в носа може да бъде свързана с други по-сериозни заболявания. Например липсата на влажност в носната лигавица може да бъде симптом на склером на носа. Това е хронично заболяване с инфекциозен характер, при което лигавицата на дихателните пътища се засяга от бактерията на Фриш-Вълкович.

Какви са възможните причини за сухота в носа
4.6 (91.88%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 23, 2015 19:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи