Какво се крие зад модата на вампирите

Мария
Написана от Мария юли 18, 2015 10:35

Какво се крие зад модата на вампирите

Акценти:

  • Прилепи - физиология
  • Патогенни микроорганизми
  • Кръв или психическа енергия

Свързани:

Вампирските саги и сериали докоснаха не само сърцата и умовете на феновете. Хората по целия свят наричат себе си кръвопийци и обсъждат по тематичните форуми дефицитът на легална кръв. Какво е това – масово затъмняване на разсъдъка или реалност?

Заразителен пример

Вампирите отдавна са сред нас! Това е пример за дръзка двойка Пирета Блейз и Анди Филс от Южен Уелс. В ефира на централния австралийски канал те признали за своята малка слабост – жаждата за човешка кръв.

За щастие, не живеем в началото на 14-ти век, за да прегризват артериите на всеки срещнат, затова във вампирското семейство се задоволяват с кръвта на партньора.
Провъзгласилият се сам за кръвопиец Анди сравнява пиенето на кръв със секса:

„Когато пиете кръвта един на друг, душите ви се сливат в едно“

Гадене след акта той не изпитва, но си признава, че кръвта не е толкова вкуса като например ягодите. Освен това мъжът се грижи и за красотата на своята жена – прехапва я на точно определено място, за да не се увеличават белезите по тялото ѝ.

„Посещавала съм събрания, къде се прави такъв обмен на кръв. Всички участници в общността преминават през детайлни прегледи и изследвания на психическото здраве и кръвта.“ – коментира Пирета Блейз, жена на Филс.

Въпреки че хематолозите са убедени, че безопасността на подобни мероприятия е твърде условна, тъй като човешката кръв може да бъде прекрасна среда за обитаване от инфекции.

Вируси на хепатита, ХИВ, дори ларвите на някои паразити – всичко това при определени условия е възможно да проникне в организма заедно с кръвта. Затова „щателната проверка“ не гарантира чистота на „напитката“.

И на първо място показателите на изследвания могат да бъдат погрешни. И на второ място, по време на инкубационните периоди вируси в кръвта не се установяват.

Своеобразното „червено“ послевкусие се появява, поради хемоглобина – белтък, съдържащ желязо и влизащ в състава на червените кръвни телца. Ако човек пие твърде много, е възможно да развие хемохроматоза – повишени нива на желязо в организма. И застрашава черния дроб и белите дробове и нервната система.

Кръвта се съсирва, затова ако човек пие прекалено много, то тя ще се започне да се съсирва в стомаха и кръвопиецът ще започне да я повръща.

Ако човекът имаше физиологията на прилеп, този проблем не би съществувал за него – лигавицата на червата на тези животни не позволява излишъкът от желязо да проникне в кръвния поток. За съжаление, дори и вампирите с най-дълъг стаж са много далече като физиология от прилепите.

Животинската кръв, която може да бъде алтернативна на човешката е още по-опасна, тя е обитавана от много повече патогенни микроорганизми. При пиене на свинска или говежда кръв е лесно човек да се зарази с ботулизъм – смъртоносно заболяване, засягащо нервната система. Но много хора това не ги плаши.

Проучване, проведено от Еймър Уилямс, старши научен сътрудник в Glyndwr University in Wrexham, показало изненадващи резултати – днес в Англия живеят приблизително 15 хиляди самопровъзгласили се вампири. Хората, наричащи себе си вампири са около 10-15 хиляди.

И е възможно те да имат около 30 хиляди донори, убеден е изследователят.

„На много хора им се струва, че тези хора са заслепени от вампирските сериали. Но всъщност това са личности, които съзнателно търсят донор и които изпитват потребност от допълнителна енергия – кръв или психическа енергия. Те просто не се вписват в съществуващите демографски стереотипи.“

Какво се крие зад модата на вампирите
4.4 (88.68%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 18, 2015 10:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи