Сексуалното поведение на юношите от различните поколения е възможно силно да се различава, но една негова част е неизменна във всички времена, откакто съществува човечеството. Това е юношеската мастурбация. Какво е това – развитие на сексуалността или психическо отклонение?

Ако вярваме на проучванията, 90% от мъжете и 70% от жените в периода на пубертета са се самозадоволявали. Но сексолози смятат, че този показател е значително по-висок. Просто някои хора в зряла възраст се притесняват да си признаят това.

От това занятие се срамуват и самите юноши, но срамът не ги възпира от такова сексуално поведение.

Опасна ли е мастурбацията на тийнейджърите за тяхното физическо и психическо здраве?

Юношеската мастурбация и психическото здраве

Заниманието на юношите с мастурбация е норма в техните сексуални отношения, според съвременната медицина. С помощта на самозадоволяването юношите и девойките се научават да разбират своето тяло.

Мастурбацията е нужна на тийнейджърите за развитие на сексуалността. Полезна е за тях, когато те започват да водят пълноценен начин на живот.

Но понякога мастурбацията при подрастващите действително се явява признак за психически проблем – когато юношата започва да се самозадоволява демонстративно или това негово желание е станало натрапчиво.

Въпреки че в такива случаи демонстративната или натрапчива мастурбация не е причината за психическия проблем, а негово следствие.

Ако се говори за нормална юношеска мастурбация, то самото занятие помага на юношите и девойките да се справят със стреса и да повишат самооценката си. И трябва да се съгласим, че това е полезно за психическото здраве.

Според психолозите мастурбацията в подрастващата възраст е нормално явление. Всички деца преминават през това.

Юношеска мастурбация и сексуално развитие

Такова сексуално поведение помага на подрастващите да разберат, че това им доставя удоволствие. Изследванията на тази тема показват, че мъжете, които в юношеска възраст по-често са се самозадоволявали имат по-малко проблеми с потенцията.

А за жените това занимание им е помогнало да станат по-разкрепостени в сексуалния си живот в зряла възраст. С други думи самозадоволяването е етап от развитие на сексуалността. Но следва да се припомни, че това отнася за юношеска мастурбация, която не е натрапчива или демонстративна.

Ползата от юношеската мастурбация е и в това, че това занимание предпазва юношите и девойките от преждевременно начало на „зрелия“ живот, тъй като спомага за снемането на сексуалното напрежение.

Следователно понижава се риска от нежелани бременности и заразяване с инфекции, които се предават по полов път.

Как да реагират родителите на мастурбацията на юношите?

Всеки родител може случайно да засече своя син или дъщеря да се самозадоволява. В такава ситуация в никакъв случай не трябва да се ругае, наказва, присмива на детето или да бъде заплашвано.

Такава реакция на близките винаги води до това, че при юношите започват да се развиват проблеми с ерекцията, а при девойките се развива фригидност или аноргазмия. Представете си се на мястото на вашето дете.

Реакция и борба с юношеската мастурбация е необходима, само ако това занимание е станало признак на психическо отклонение – синът или дъщеря ви го правят демонстративно или самозадоволяването е придобило натрапчива форма.

Ако сте забелязали, че заниманията с мастурбация на вашето дете започват да му отнемат прекалено много време и то започва да влошава успеха си в училище, то тогава без психиатър няма как да се премине.