Вампирските саги и сериали докоснаха не само сърцата и умовете на феновете. Хората по целия свят наричат себе си кръвопийци и обсъждат по тематичните форуми дефицитът на легална кръв. Какво е това – масово затъмняване на разсъдъка или реалност?

Заразителен пример

Вампирите отдавна са сред нас! Това е пример за дръзка двойка Пирета Блейз и Анди Филс от Южен Уелс. В ефира на централния австралийски канал те признали за своята малка слабост – жаждата за човешка кръв.

За щастие, не живеем в началото на 14-ти век, за да прегризват артериите на всеки срещнат, затова във вампирското семейство се задоволяват с кръвта на партньора.
Провъзгласилият се сам за кръвопиец Анди сравнява пиенето на кръв със секса:

„Когато пиете кръвта един на друг, душите ви се сливат в едно“

Гадене след акта той не изпитва, но си признава, че кръвта не е толкова вкуса като например ягодите. Освен това мъжът се грижи и за красотата на своята жена – прехапва я на точно определено място, за да не се увеличават белезите по тялото ѝ.

„Посещавала съм събрания, къде се прави такъв обмен на кръв. Всички участници в общността преминават през детайлни прегледи и изследвания на психическото здраве и кръвта.“ – коментира Пирета Блейз, жена на Филс.

Въпреки че хематолозите са убедени, че безопасността на подобни мероприятия е твърде условна, тъй като човешката кръв може да бъде прекрасна среда за обитаване от инфекции.

Вируси на хепатита, ХИВ, дори ларвите на някои паразити – всичко това при определени условия е възможно да проникне в организма заедно с кръвта. Затова „щателната проверка“ не гарантира чистота на „напитката“.

И на първо място показателите на изследвания могат да бъдат погрешни. И на второ място, по време на инкубационните периоди вируси в кръвта не се установяват.

Своеобразното „червено“ послевкусие се появява, поради хемоглобина – белтък, съдържащ желязо и влизащ в състава на червените кръвни телца. Ако човек пие твърде много, е възможно да развие хемохроматоза – повишени нива на желязо в организма. И застрашава черния дроб и белите дробове и нервната система.

Кръвта се съсирва, затова ако човек пие прекалено много, то тя ще се започне да се съсирва в стомаха и кръвопиецът ще започне да я повръща.

Ако човекът имаше физиологията на прилеп, този проблем не би съществувал за него – лигавицата на червата на тези животни не позволява излишъкът от желязо да проникне в кръвния поток. За съжаление, дори и вампирите с най-дълъг стаж са много далече като физиология от прилепите.

Животинската кръв, която може да бъде алтернативна на човешката е още по-опасна, тя е обитавана от много повече патогенни микроорганизми. При пиене на свинска или говежда кръв е лесно човек да се зарази с ботулизъм – смъртоносно заболяване, засягащо нервната система. Но много хора това не ги плаши.

Проучване, проведено от Еймър Уилямс, старши научен сътрудник в Glyndwr University in Wrexham, показало изненадващи резултати – днес в Англия живеят приблизително 15 хиляди самопровъзгласили се вампири. Хората, наричащи себе си вампири са около 10-15 хиляди.

И е възможно те да имат около 30 хиляди донори, убеден е изследователят.

„На много хора им се струва, че тези хора са заслепени от вампирските сериали. Но всъщност това са личности, които съзнателно търсят донор и които изпитват потребност от допълнителна енергия – кръв или психическа енергия. Те просто не се вписват в съществуващите демографски стереотипи.“