Какво се случва в организма при потапяне в ледена вода

Мария
Написана от Мария януари 27, 2016 12:19

Какво се случва в организма при потапяне в ледена вода

Акценти:

  • Закален организъм - реакция на вирусите
  • Ниски температури - стрес
  • Грип - риск от разболяване

Свързани:

Моржовете са хора, които обичат да се къпят в ледена вода и се отличават с крепко здраве. Всички знаят, че те имат силен имунитет, на практика са неуязвими, винаги са в добро настроение.

Или това са просто хора, които също се боят от студа, но всеки път преодоляват себе си преди да потопят в ледена вода?

Митовете, свързани с моржуването са много. Хората наистина смятат, че „моржовете“ не се боят нито от студ, нито от болести, стават практически неуязвими за острите респираторни вирусни инфекции и за тях симптомите на грипа са непознати.

Всичко това неслучайно ни идва наум, тъй като те не се разболяват от ледената вода. Но има разлика между закаляването и липсата на реакции на студа.
Тъй като организмът на хората моржове не реагира на ниската температура в ледената вода, то те биха загинали от прекомерно охлаждане.

А устойчивостта на моржовете е една от възможните приспособителни реакции на организма.

Какво се случва в организма при потапяне в ледена вода?

Водата за закаляване се препоръчва да бъде с температура не по-ниска от 12 градуса. Но моржовете нерядко се къпят и във вода от +5 градуса и дори по-ниска.

Всичко това се дължи на закаляването – те са свикнали на тези екстремални температури и умеят да акумулират силите си за оцеляване във водата.

Действие на вода с температура малко над нулата е винаги стрес за организма. За моржа това е поносим стрес, тъй като е достигнал до преодоляването на тези условия постепенно. За незакален човек такова потапяне може да се окаже смъртоносно.

Топлопроводимостта на водата е с 28 пъти по-висока от тази въздуха. Поради тази причина човек губи топлина практически мигновено. За предотвратяване на тази опасна ситуация кожата свива кръвоносните съдове и позволява на кръвта да достига до повърхността на тялото.

Сърцебиенето съществено се забавя приблизително около 10 пъти в минута, като в този момент се увеличава потреблението на кислород от всички органи и тъкани.

Централизацията на кръвообращението подобрява снабдяването с кръв на всички органи. Това засилва обмяната на веществата и подобрява храненето на тъкането.

Стресовото въздействие на ледената вода води до освобождаване на хормони от надбъбречните жлези и хипофизата, многократно се усилва образуването на ендорфини, на противовъзпалителни вещества.

Това води до активация на имунитета и повишаване на общия тонус на организма. Този ефект се запазва за няколко часа.

Тези процеси протичат в организма при престой във вода с екстремално ниска температура в продължение на не повече от 2 минути. Ако се стои повече в ледената вода, това може да доведе до изтощаване на защитните механизми и да предизвика обратен ефект.

Как закаленият организъм реагира на вирусите?

Боледуват ли моржовете от грип и ОРВИ? Трябва да се признае, че да. Колкото и би ни се искало да вярваме, че правилното закаляване и моржуване предпазват от всички инфекции, то толкова силният респираторен вирус, като свинският грип, може да пробие мощната защита на любителя да се къпе в студена вода.

В действителност има данни, че при закалените хора рискът от разболяване от грип е с 5 по-малък, отколкото при останалите. Прието е да се смята, че при тях заболяването протича в лека или средна по тежест форма.

Какво се случва в организма при потапяне в ледена вода
4.6 (91.78%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 27, 2016 12:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи