Какво ще се случи, ако преяждате 7 дни подред – 3 ужасни последствия

Мария
Написана от Мария ноември 4, 2015 20:36

Какво ще се случи, ако преяждате 7 дни подред – 3 ужасни последствия

Акценти:

  • Системно преяждане - последствия
  • Диабет - предотвратяване
  • Инсулинова резистентност - причини

Свързани:

Никого няма да учуди новината, че системното преяждане е основната причина за затлъстяването. Но нима наднорменото тегло е единствената „странична реакция“ на безконтролното поглъщане на храна?

Това решили да разберат изследователите на американско медицинско списание. 6 доброволци мъже се съгласили в рамките на седмица да консумират количества храна, чиято енергийна стойност е 6000 килокалории на ден, докато ежедневната норма за тях била 2500 килокалории дневно.

Какво се случило?

1. Инсулинова резистентност

Здравите възрастни мъже 7 дни подред прекарали на дивана, хапвайки пица, хамбургери, печени картофи, подсладени газирани напитки, шоколад и торти.

Всеки от тях качил средно по 4-5 килограма. „Голяма работа“ – ще си кажете вие, и ще сбъркате. Изследване на урината показало, че 2 дни след началото на експеримента се сдобили с инсулинова резистентност – състояние, предшестващо захарния диабет.

Освен, че техните клетки започнали по-трудно да усвояват глюкозата, в организма им заплашително се увеличило количеството на свободните радикали.

Както знаем, именно тези частици предизвикват възпалителни и онкологични заболявания, ускоряват стареенето на кожата, влошават зрението и отслабват имунитета.

При преяждане организма трудно се справя с преработването на захарите и не успява да изхвърли вторичните продукти на метаболизма.

В резултат – уврежда се белтъкът GLUT4, отговарящ за транспортирането на глюкозата, и така се доближаваме до инсулиновата недостатъчност.

1. Всички любители на хапването са диабетици?

Малко да успокоим любителите на изобилните трапези – няколко дни преяждане – класическият пример на новогодишните празници, е недостатъчно за развитието на диабет.

Освен това учените засега не са определили границата, отвъд която инсулиновата резистентност преминава в ендокринно заболяване. Но едно е ясно – колкото повече ядете и по-малко се движите, толкова по-скоро се сблъскате с проблеми.

6000 килокалории е условна стойност. За да доведе организма в преддиабетно състояние, е достатъчно редовно да превишавате дневната доза килокалории с 10%. Тази „последна капка“ може да се окаже малка порция пържени картофи или любимия чай с шоколад.

2. Как да се качват килограми и да се предотврати диабет?

Спортистите, които се опитват да увеличават телесното си тегло с цел трупане на мускулна маса, ще се противопоставят – мускулната маса не се увеличава, ако се употребяват по-малко калории, отколкото се разходват по време на тренировки. Нима желанието на един човек да има тяло на Аполон ще се последва от развитие на захарен диабет?

Спокойствие – необходимото количество енергия и хранителни вещества, могат да се получат и от белтъчна храна.

Именно, поради тази причина когато се спазва тренировъчен режим, се препоръчва да се набляга на млечни продукти, постно месо, протеинови коктейли.

Тестените и захарните изделия, с които са се хранили 6-те мъже, позволяват покачване на теглото за сметка на мазнините – мускули от ядене на торти, за съжаление.

Все пак като допълнение следва да се отбележи, че участниците в експеримента се прекарали 7 дни пред телевизора в ядене единствено на такива храни, които повечето диетолози, са обявили за вредни и препоръчват на хората да се откажат от тяхната консумация.

Никой един от нас, макар и понякога да ни случва да хапваме пица, дюнери и пр., не прекарва целия си ден в седнало положение. Но въпреки това данните от експеримента трябва да ни накарат да се замислим за последствията от преяждането.

Какво ще се случи, ако преяждате 7 дни подред – 3 ужасни последствия
4.5 (89.86%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 4, 2015 20:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи