Къна – полезна или страшно вредна за здравето

Мария
Написана от Мария юли 26, 2016 19:50

Къна – полезна или страшно вредна за здравето

Акценти:

  • Къна - алергичен тест
  • Оцветители - изсушаване на косата
  • Биотатуировки - опасни

Свързани:

Къната е популярен разкрасяващ продукт с натурален произход, който се използва за оцветяване на косата и за изписване на надписи по тялото.

Но толкова ли е безопасно използването на боя от изсушените листа на левзония за здравето? И какви последствия може да има безобидната рисунка на ръката или на гърба?

Как къната влияе на организма и може ли да се използва от всеки за боядисване на косата, или например за нанасяне на татуировки.

Опасно изкуство – татуировки с къна и здравето

„Временни татуировки с къна“ – такива табели изобилстват през топлото време от годината по крайбрежните алеи и парковете на морските курорти.

Но и по-големите градове у нас откриването на място, където се предлагат такива услуги съвсем не е сложно.

Сърбеж, възпаление, обрив – с такива симптоми след нанасяне върху тялото на биотатуировки хората често се обръщат към кожен лекар.

Според статистиката, лекарска помощ търсят предимно млади жени с различна клинична симптоматика. Могат да се появят и червени и розови петна по тялото, мехурчести или възловидни кожни обриви, сърбеж, парене, характерни за алергичните контактни дерматити или екземи.

В случай на присъединяване на вторична инфекция могат да се образуват гнойни елементи.

Според дерматолозите натуралната къна има кафяв цвят и на практика никога не предизвиква алергични реакции, а усложнения се появяват само тогава, когато в боята, за да ѝ се придаде черен цвят, се добавят химични вещества.

И най-често такъв допълнителен компонент е съединението парафинелендиамин, който се използва повсеместно при производството евтини бои за коса.

Именно това вещество може да предизвика мощна алергия със сложна специфична симптоматика и нарушения във функцията на някои системи на организма.

Алергичната реакция след нанасянето на временна татуировка може да се появи веднага – в рамките на 5-10 минути, и това се смята за добър знак, тъй като проблемът става видим в самото начало на развитие на заболяването.

Но често такава реакция е с отложен характер.

И тук възниква опасност, тъй като тревожните симптоми вече могат да се появят не само на мястото, където е нанесена рисунката с къна, но и на други участъци от тялото и да въздейства на други системи на организма.

И за съжаление, и самите лекари далеч невинаги свързват нанесената биотатуировка с нарушенията на здравето, например с обостряне на ринит.

Къде и при кого да си направим биотату без последствия?

Биотатуировките днес са особено популярни. Ако по-рано това беше само кафяв оцветител, то сега все по-често се използва черна къна.

Такива рисунки, разбира се са подобни на истинска татуировка, но химическите компоненти, влизащи в нейния състав могат да предизвикат алергия.

Къна и красотата на косата

Важно е да се знае, че на практика всички оцветители, включително и растителните, изсушават косата, като я правят крехка и съответно лесно се накъсва.

Макар и къната да се смята за най-безопасното сред боядисващите средства, предназначени за разкрасяване на косата, когато се използва за първи път, трябва да е внимателно.

Не жалете време и си направете тест за алергична реакция. Разредете малко количество къна и я нанесете на китките на ръцете.

Ако 12 часа след процедурата не наблюдавате никакви патологични изменения, на кожата не се е случило нищо, тогава смело да експериментирате с прическата.

Къна – полезна или страшно вредна за здравето
4.5 (89.55%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 26, 2016 19:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи