Кога е най-добре да се мият зъбите – преди закуска или след

Мария
Написана от Мария декември 8, 2015 10:44

Кога е най-добре да се мият зъбите – преди закуска или след

Акценти:

  • Венци - травми
  • Зъбен душ - ефективно средство
  • Дезинфекция - устна кухина

Свързани:

Кога е най-добре да се мият зъбите – преди закуска или след? Еднозначен отговор на този въпрос няма. Но как да миете зъбите си правилно, за да не допускате развитие на кариес?

Колко често е необходимо да се мият зъбите, за да не се развива кариес?

Както повечето от вас знаят зъбите следва да се мият сутрин и вечер. Някои хора предпочитат да ги почистват след всяко хранене.

Редица стоматолози препоръчват, между впрочем, придържането именно към тези правила, а всички твърдения, че при често миене на зъбите емайлът се изтрива остават необосновани.

Но повечето специалисти твърдят, че двукратното миене на зъбите е напълно достатъчно за поддържане на чистотата на устната кухина и на профилактика на кариес.

Важно!

Ако мием зъбите наляво и надясно, тоест по хоризонталата, то образно казано „замитаме“ боклука в ъгъла. Когато пък почистваме по вертикалата, то евакуираме остатъците от храна и от зъбната плака от повърхността на емайла.

Ако за вечерното миене на зъбите – почистването трябва да стане преди лягане, то как би трябвало да е със сутрешната процедура? Кога е най-добре да мием зъбите си – преди закуска или след?

Мненията на стоматолозите по този въпрос се разминават, тъй като една част от тях предполагат, че най-добре е хигиенната процедура да се проведе след закуска, за да се отстранят едновременно остатъците от храната и емайлът от бактериалния налеп.

Ако закусите, без да сте си измили зъбите, то вие поглъщате налепа заедно с храната.

Така рискувате да си докарате проблеми със стомашно-чревния тракт.

Златната среда би могло да бъде следното правило – мийте зъбите си сутрин преди закуска, а след хранене – изплакнете устата си с вода или с разтворена в нея сол.

Как правилно да миете зъбите си?

Основните движения при миенето на зъбите трябва да бъдат с „измитащ“ характер. Необходимо е да ги извършвате от венците към краищата на зъбите. Но непрекъснатото движение на четката нагоре-надолу или от едната към другата страна не се препоръчва, тъй като можете да увредите венците си.

В края на миенето се препоръчва да се мине с четката с кръгови движения през всички зъби. Така ще полирате до известна степен емайла, а също и ще направите масаж на венците.

Що се отнася до времетраенето на почистването на зъбите, то за тази хигиенна процедура следва да се разходват от 2 до 4 минути. Желателно е времетраенето на миенето на зъбите да е не по-малко от 2 минути.

По време на миенето на зъбите не забравяйте да почистите езика от налеп. Пространството между зъбите следва да се изчисти с помощта на конец за зъби, който трябва да се използва внимателно, за да не се травмират венците.

След тази процедура устната кухина следва да се изплакне с топъл солен разтвор, който ще спомогне за дезинфекция на лигавиците на устната кухина.

И все пак някои стоматолози са абсолютно против използването на конец за зъби, тъй като повече хора не знаят как да извършват движенията с него, а и това орално приспособление способства само и единствено за разкарване на хранителните остатъци от пространството между зъбите в друга част на устната кухина.

Затова те препоръчват използването на зъбен душ, като много по-ефективно средство за почистване на зъбите.

Кога е най-добре да се мият зъбите – преди закуска или след
4.4 (87.92%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 8, 2015 10:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи