Кога е най-добре да се мият зъбите – преди закуска или след? Еднозначен отговор на този въпрос няма. Но как да миете зъбите си правилно, за да не допускате развитие на кариес?

Колко често е необходимо да се мият зъбите, за да не се развива кариес?

Както повечето от вас знаят зъбите следва да се мият сутрин и вечер. Някои хора предпочитат да ги почистват след всяко хранене.

Редица стоматолози препоръчват, между впрочем, придържането именно към тези правила, а всички твърдения, че при често миене на зъбите емайлът се изтрива остават необосновани.

Но повечето специалисти твърдят, че двукратното миене на зъбите е напълно достатъчно за поддържане на чистотата на устната кухина и на профилактика на кариес.

Важно!

Ако мием зъбите наляво и надясно, тоест по хоризонталата, то образно казано „замитаме“ боклука в ъгъла. Когато пък почистваме по вертикалата, то евакуираме остатъците от храна и от зъбната плака от повърхността на емайла.

Ако за вечерното миене на зъбите – почистването трябва да стане преди лягане, то как би трябвало да е със сутрешната процедура? Кога е най-добре да мием зъбите си – преди закуска или след?

Мненията на стоматолозите по този въпрос се разминават, тъй като една част от тях предполагат, че най-добре е хигиенната процедура да се проведе след закуска, за да се отстранят едновременно остатъците от храната и емайлът от бактериалния налеп.

Ако закусите, без да сте си измили зъбите, то вие поглъщате налепа заедно с храната.

Така рискувате да си докарате проблеми със стомашно-чревния тракт.

Златната среда би могло да бъде следното правило – мийте зъбите си сутрин преди закуска, а след хранене – изплакнете устата си с вода или с разтворена в нея сол.

Как правилно да миете зъбите си?

Основните движения при миенето на зъбите трябва да бъдат с „измитащ“ характер. Необходимо е да ги извършвате от венците към краищата на зъбите. Но непрекъснатото движение на четката нагоре-надолу или от едната към другата страна не се препоръчва, тъй като можете да увредите венците си.

В края на миенето се препоръчва да се мине с четката с кръгови движения през всички зъби. Така ще полирате до известна степен емайла, а също и ще направите масаж на венците.

Що се отнася до времетраенето на почистването на зъбите, то за тази хигиенна процедура следва да се разходват от 2 до 4 минути. Желателно е времетраенето на миенето на зъбите да е не по-малко от 2 минути.

По време на миенето на зъбите не забравяйте да почистите езика от налеп. Пространството между зъбите следва да се изчисти с помощта на конец за зъби, който трябва да се използва внимателно, за да не се травмират венците.

След тази процедура устната кухина следва да се изплакне с топъл солен разтвор, който ще спомогне за дезинфекция на лигавиците на устната кухина.

И все пак някои стоматолози са абсолютно против използването на конец за зъби, тъй като повече хора не знаят как да извършват движенията с него, а и това орално приспособление способства само и единствено за разкарване на хранителните остатъци от пространството между зъбите в друга част на устната кухина.

Затова те препоръчват използването на зъбен душ, като много по-ефективно средство за почистване на зъбите.