Кого заплашва простатитът

Мария
Написана от Мария март 14, 2015 13:54

Кого заплашва простатитът

Акценти:

  • Простатит - рискови групи
  • Скритит инфекции на уринарния тракт
  • Офисни проблеми

Свързани:

Простатитът е най-разпространеното от урологичните заболявания. Сред най-рисковите групи от мъжкото население са заклетите ергени, офис работниците и мъже на възраст над 35 години.

Единственият способ за предпазване от неприятните усложнения на простатита е ежегодният профилактичен преглед при уролог с цел навреме да се открие и да се започне лечението на заболяването и прием на биорегулатори на простатата – естествени препарати, които предпазват простатата от възпаление.

Ергените в опасност

На най-голям риск от простатит са изложени мъжете, които не водят редовен полов живот. В простатната жлеза се намират миниатюрни каналчета, в които се образува специфичен секрет, който е съставна част на семенната течност.

Съдържимото в каналчетата на простатата се освобождава в пикочополовите пътища по време на еякулация. Поради това липсата на редовни еякулации и ерекции, незавършващи с изхвърляне на семенна течност водят до застой на секрета и развитие на възпаление на простатната жлеза.

Много – не означава добре

Въпреки това, излишната „любвеобвилност“, особено честата смяна на интимните партньори не вещае нищо добро по отношение на здравето – един от основните рискови фактори за заболяването хроничен простатит – е прекаран /а особено нелекуван или недоизлекуван /уретрит – заболяване, което се предава по полов път.

Сред уретрититите е най-известна гонореята.

Но това заболяване има толкова силно изразени симптоми, че рядко остава незабелязана. Въпреки това през последните години са се разпространили така наречените неспецифични уретрити – възпаление на пикочните пътища, което се предизвиква от други микроорганизми или вируси.

Често проявленията на такива утретити са по-слабо изразени, отколкото при гонореята. Поради това е много голям рискът мъжът да не обърне внимание на незначително парене при уриниране и дърпащата болка в долната част на корема, което впоследствие се прогресира в хроничен уретрит.

Освен това, при жените неспецифичните уретрити могат да протекат практически без симптоми и инфекцията може да „прехвърли“ при секс без предпазни средства, дори и с постоянен партньор.

Офисни проблеми

С висока вероятност да заболеят от простатит са и мъжете, прекарващи значителна част от времето си в седнало положение. В наши дни в рисковите групи, уви, попадат голяма част от професиите – от програмисти и офис служители до шофьори.

Когато ние сме седнали, кръвообращението в органите на малкия таз се влошава. С течение на времето това води до затруднено оттичане на венозната кръв, подуване и възпаление на простатата.

Поради това всички мъже, водещи заседнал начин на живот е полезно да правят специални упражнения, подобряващи циркулацията на кръвта в органите на малкия таз – следва да се стягат мускулите на ануса, да се задържат в това положение няколко секунди и след това да се отпуснат.

Това упражнение е необходимо да се прави във всеки един час по няколко десетки пъти – може да изглежда, че това е практически невъзможно, но много бързо човек си изгражда навик и упражненията се изпълняват почти автоматично. Освен описаното по-горе упражнение не следва да се забравя и също да се става от стола за кратко ежечасно.

В рисковата група са и мъжете, страдащи от разширени вени – това е преимуществено „женска“ болест, но се среща и при мъжете. При разширени вени също се нарушава кръвообращението на органите на малкия таз.

Кафе и цигари

Едни от основните рискови фактори за развитие на простатит са пушенето и злоупотреба с алкохол, силно кафе и мазна, пикантна и печена храна. Продуктите от тяхното разграждане дразнят пикочните пътища, което увеличава риска от развитие на възпаление на простатата.

Кого заплашва простатитът
4.2 (84.52%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 14, 2015 13:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи