Простатитът е най-разпространеното от урологичните заболявания. Сред най-рисковите групи от мъжкото население са заклетите ергени, офис работниците и мъже на възраст над 35 години.

Единственият способ за предпазване от неприятните усложнения на простатита е ежегодният профилактичен преглед при уролог с цел навреме да се открие и да се започне лечението на заболяването и прием на биорегулатори на простатата – естествени препарати, които предпазват простатата от възпаление.

Ергените в опасност

На най-голям риск от простатит са изложени мъжете, които не водят редовен полов живот. В простатната жлеза се намират миниатюрни каналчета, в които се образува специфичен секрет, който е съставна част на семенната течност.

Съдържимото в каналчетата на простатата се освобождава в пикочополовите пътища по време на еякулация. Поради това липсата на редовни еякулации и ерекции, незавършващи с изхвърляне на семенна течност водят до застой на секрета и развитие на възпаление на простатната жлеза.

Много – не означава добре

Въпреки това, излишната „любвеобвилност“, особено честата смяна на интимните партньори не вещае нищо добро по отношение на здравето – един от основните рискови фактори за заболяването хроничен простатит – е прекаран /а особено нелекуван или недоизлекуван /уретрит – заболяване, което се предава по полов път.

Сред уретрититите е най-известна гонореята.

Но това заболяване има толкова силно изразени симптоми, че рядко остава незабелязана. Въпреки това през последните години са се разпространили така наречените неспецифични уретрити – възпаление на пикочните пътища, което се предизвиква от други микроорганизми или вируси.

Често проявленията на такива утретити са по-слабо изразени, отколкото при гонореята. Поради това е много голям рискът мъжът да не обърне внимание на незначително парене при уриниране и дърпащата болка в долната част на корема, което впоследствие се прогресира в хроничен уретрит.

Освен това, при жените неспецифичните уретрити могат да протекат практически без симптоми и инфекцията може да „прехвърли“ при секс без предпазни средства, дори и с постоянен партньор.

Офисни проблеми

С висока вероятност да заболеят от простатит са и мъжете, прекарващи значителна част от времето си в седнало положение. В наши дни в рисковите групи, уви, попадат голяма част от професиите – от програмисти и офис служители до шофьори.

Когато ние сме седнали, кръвообращението в органите на малкия таз се влошава. С течение на времето това води до затруднено оттичане на венозната кръв, подуване и възпаление на простатата.

Поради това всички мъже, водещи заседнал начин на живот е полезно да правят специални упражнения, подобряващи циркулацията на кръвта в органите на малкия таз – следва да се стягат мускулите на ануса, да се задържат в това положение няколко секунди и след това да се отпуснат.

Това упражнение е необходимо да се прави във всеки един час по няколко десетки пъти – може да изглежда, че това е практически невъзможно, но много бързо човек си изгражда навик и упражненията се изпълняват почти автоматично. Освен описаното по-горе упражнение не следва да се забравя и също да се става от стола за кратко ежечасно.

В рисковата група са и мъжете, страдащи от разширени вени – това е преимуществено „женска“ болест, но се среща и при мъжете. При разширени вени също се нарушава кръвообращението на органите на малкия таз.

Кафе и цигари

Едни от основните рискови фактори за развитие на простатит са пушенето и злоупотреба с алкохол, силно кафе и мазна, пикантна и печена храна. Продуктите от тяхното разграждане дразнят пикочните пътища, което увеличава риска от развитие на възпаление на простатата.