Какви са неподозираните опасности, които крият обществените душове?

Диана
Написана от Диана декември 30, 2015 17:25

Какви са неподозираните опасности, които крият обществените душове?

Акценти:

  • Душовете за общо ползване - потенциална опасност
  • Възможни зарази - обществени места
  • Предпазване - методи

Свързани:

Въпреки че нищо не може да замени горещият дълъг душ в собствената ни къща, понякога ни се налага и да се лишим от това удобство и да се принудим да използваме душовете за общо ползване във фитнес залите и т.н. – поради липса на време в съвременния ни динамичен живот, най-често.

И повечето от нас сме свикнали да смятаме това за нещо абсолютно нормално – разбира се, не особено приятно, дори за по-притеснителните от нас, леко неудобно на моменти, но все пак нормално и дори не подозираме за опасностите за доброто ни здравословно състояние, които крият душовете за общо ползване.

Безопасни ли са наистина те и какво е добре да вземем в предвид, преди да прибегнем към използването им? На какво да обърнем внимание и можем ли да се предпазим от заразите, които ни дебнат по такива места?

1. Опасността от гъбички

Мокрите условия са страхотни за развъждането и разпространяването на всякакви гъбични инфекции, за жалост. Голяма е вероятността от това да прихванете някоя, особено като се къпете боси.

Така можете да се заразите с микоза – или така наречения „крак на атлета“, представляващ обрив по краката или дори с някои още по-сериозни заболявания, от сорта на онихомикозата – с други думи гъбичките по ноктите на краката. Те са силно заразни и се предават страшно лесно, особено в такива условия.

И не знаете кой се е къпал преди вас, дали не е бил болен и следователно каква е вероятността да се заразите и вие. А ако такива са фактите, тя е огромна.

Лечението на гъбички е много сложно и може да продължи месеци, а в някои случаи и години, особено ако и страдате от слаба имунна система. Подобно ваше невнимание може да ви излезе и доста скъпо в наши дни, в предвид обстоятелствата.

2. Опасността от брадавици

Най-широко разпространени са така наречените плантарни брадавици – или с други думи, брадавиците по стъпалата. Освен че ако се развият при неблагоприятни условия, могат да се трансформират дори в рак на кожата, те са и изключително болезнени и неприятни.

А шансовете да минат от само себе си са минимални. Ще ви се наложи да посетите специалист, за да бъдете сигурни че са премахнати правилно и това посещение най-вероятно ще ви се отрази зле не само на физическо и психическо, в някои случаи, ниво, но и на финансово такова.

3. Опасността от всякакви други зарази

Бактериите и вирусите, както вече казахме, обичат подобна влажна и топла среда. Освен посочените по-горе гъбични инфекции, брадавици и т.н. опасността да се заразите с просто грип или някое по-сериозно заболяване е доста голяма, дори и да не наблюдавате подобни симптоми у хората около вас. Те могат да са носители и без да им личи.

Как да се предпазим?

За да се предпазим от всички тези неща или поне да намалим потенциалния риск от заразяване, е задължително да използваме свой собствен сапун – за предпочитане е да е антибактериален, шампоан, бръснач и други подобни принадлежности.

Употребата на наши свои обувки, подходящи за къпане, също е силно препоръчителна – джапанки и т.н.

Антибактериалният гел за ръце също е добра идея в подобни ситуации.

Не можем да се предпазим напълно, но е добре да направим каквото можем, за да намалим риска от евентуални здравословни проблеми.

Какви са неподозираните опасности, които крият обществените душове?
4.4 (87.75%) 80 глас[а]

Диана
Написана от Диана декември 30, 2015 17:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи