Какво питат тийнейджърите в интернет за своето здраве?

Калина
Написана от Калина юни 29, 2015 19:52

Какво питат тийнейджърите в интернет за своето здраве?

Акценти:

  • Какво вълнува най-много тийнейджърите?
  • От какви здравни въпроси се вълнуват тийнейджърите?
  • Как тийнейджърите се информират?

Свързани:

Какво се случва с тялото ми? Мога ли да получа полова инфекция, ако правя орален секс? Има ли безопасно количество алкохол, което мога да изпия?

Това са част от най-често търсените въпроси в интернет, според първото по рода си проучване на Северозападния университет. Независимо дали е за добро или лошо се оказва, че тийнейджърите се опитват сами да се справят с проблемите, търсейки съвети в безкрайното онлайн пространство.

Тийнейджърските години са времето, когато младите хора се опитват тайно да се преборят с плетениците от здравни проблеми, с които се сблъскват след като започват да навлизат в света на възрастните. Проблемите, с които се сблъскват още ранните години на пубертета, хигиената и затлъстяването до започването на сексуална активност, употребата на наркотици и алкохол в по-късните години, тийнейджърите трябва да вземат лични решения, свързани със здравето, което е причина за стрес и лишаване от сън.

Добрата новина за родителите е, че докато интернет се смята за най-популярния медиен източник за здравна информация, голяма част от тийнейджъри се обръщат първо за съвет към тях.

Проучването установява, че 55% от американските тийнейджъри се допитват за здравословни съвети първо с родителите си, 32% получават информация от здравните часове в училище, а едва 29% прибягват до медицински услуги. Като цяло интернет се подрежда на четвърто място като източник на на здравна информация и до него се допитва едва 25% от подрастващото население.

Кои са въпросите, които най-много вълнуват тийнейджърите?

Съавторът на проучването Елън Уартела, съобщава: „Открихме няколко истински изненади за това от какво се вълнуват тийнейджърите онлайн, когато става въпрос за тяхното здраве“.

Според друг съавтор в проучването Вики Райдоут, президент на „VJR Consulting“, фирма, която специализира в областта на изследванията на младежта и медиите, едва 13% от анкетираните тийнейджъри казват, че търсят в интернет научноизследователски теми, за които им е неудобно да разговарят с родителите си. Според нея, младежите правят собствени проучвания, в повечето случаи, търсейки информация в помощ на родителите си.

Най-честата причина тийнейджъри търсят здравна информация онлайн е да се научат как да се грижат по-добре за себе си. Според  проучването най-често търсената информация е свързана с ежедневни теми като упражнения и хранене или при симптоми на стрес, тревожност, предавани по полов път инфекции (ППИ), депресия и нарушения на съня.

Сред тийнейджърите, които са търсят здравна информация онлайн, 58% използват Google, а 14% други търсачки

По-рано тази година, екипа на Google съобщи факта, че едно на всеки 20 запитвания е свързано със здравна информация. Търсачката показва типичните симптоми и начини на лечение, както и информация дали има опасност от разпространение на инфекцията. В повечето статии може да се открият и висококачествени илюстрации от лицензираните медицински илюстратори. След тази основна информация от Google, младежите по-лесно преценяват какви въпроси да зададат на личния си лекар.

Екипът на Google съобщава, че за да събере подобна информация работи с лекари, които събират и подчертават медицинските данни, които се появяват в дясната страна при резултатите от търсенето. От компанията твърдят, че всички факти, които се показват са проверени от лекарите клиниката „Майо“, за да бъдат максимално точни.

Какво питат тийнейджърите в интернет за своето здраве?
4.5 (90%) 46 глас[а]

Калина
Написана от Калина юни 29, 2015 19:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи