Култ към работата – как да оцелеете, ако сте трудохолик

Мария
Написана от Мария април 14, 2016 15:39

Култ към работата – как да оцелеете, ако сте трудохолик

Акценти:

  • Култ към работата - опасен
  • Разсейване - загуба на време
  • Ангажимент - поемане

Свързани:

Стараете се да работите усилено и да се стремите към върховете – това са забележителни навици. Но те могат да се превърнат в кошмар.

Повечето от нас поглъща култът към работата, но се усеща едва, когато нещата стигнат до там, че трябва да ни приемат в болница по спешност. Какво обаче се случва?

Кой би могъл да си помисли, че всичко ще свърши така? Кошмарът се прокрадна внезапно.

А всичко започва обикновено толкова хубаво. Открили сме това, което обичаме да правим, и това е работата на мечтите ни. Нещо сме създавали, а не сме работили само колкото да минава времето.

Искали сме не просто да получаваме заплата, а да оставим следа в историята.

Първоначално просто сте обичали работата си. Тя е била трудно и е протичала в страшно забързани темпове. Всичко около вас са били малко луди, но пък много умни.

В свободното си време сте си организирали брейнгсторминги. Поемали сте допълнително работа, която да вършите вкъщи. Идвали сте на работа през почивните дни.

И никога не сте усещали умора, защото такава е вашата работа – динамична, изискваща максимално отдаване. Това е начин на живот.

Работели сте повече от 40 часа седмично, но кой го е гледал това. Просто е било готино и приятно.
Но седмиците се превръщали в месеци.

И ето с какво е завършило всичко – вие работите по 60 часа седмично и дори повече. А когато приветствате колегите със зачервени очи, обменяте с тях дежурни шеги за необходимостта да изпивате по няколко кафета, за да оцелеете.

Работата е, както преди, много и страшно динамична, но предишната страст вече я няма. Дните се точат един след друг, и не разбирате как така се получава. Вие дори не помните какво се е случило.

Животът извън работата сякаш е спрял. Вие може и да искате да си приготвите чизкейк у дома, но нямате време, за да купите продукти от магазина.

Как да определите, че сте под влиянието на култа?

Явните признаци, че сякаш сте попаднали в секта, са следните:

• Често работите повече от 40 часа седмично;
• Спите по-малко от 6 часа в денонощието;
• Чувствате вина за това, че прекарвате времето си, без да работите, дори ако посвещавате тези часове на семейството и приятелите;

Това не се случва за една нощ, култът завладява хората постепенно. Кога се случва това, няма да си признаем. Но е глупаво да се залъгваме. Да, това е секта.

Как да се избавим от властта на култа?

Трябва да си дадете няколко обещания, които гарантирано ще ви спасят от култа към работата:

• „Ще работя колкото мога, но не и повече“;
• „трябва да си призная, че могат ефективно да работя не повече от 6-8 часа“;
• „Повече време, прекарано в работа, не ме прави по-продуктивен. Колкото повече се удължава работният ден, толкова по-лош е крайният резултат“.

На практика е проверено, че ако сега работите по 70-90 часа седмично, и намалите това време, до под 40, кариерата или бизнесът ви няма да пропадне, макар и да сте готови да направите тази жертва в името на това да постигнете баланс в живота.

Напротив, времето, което ще прекарвате в мотаене и разсейване, ще намалее съществено и така ще продължите да изпълнявате крайните срокове, които сте поели като ангажимент.

Култ към работата – как да оцелеете, ако сте трудохолик
4.4 (88.11%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 14, 2016 15:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи