Лечение с топлина – топ 4 най-ефективни метода

Мария
Написана от Мария април 22, 2016 21:37

Лечение с топлина – топ 4 най-ефективни метода

Лечението с топлина е един от най-разпространените физиотерапевтични методи, който се прилага от древни времена.

Основното въздействие при лечение с топлина е върху кожата, което позволява достигането на желани физиологични ефекти. Към настоящия момент съществуват няколко метода за топлолечение.

Терапевтичният ефект на топлолечението

Ефективността на лечебните процедури при този терапевтичен метод е свързано с това, че под действието на топлинни фактори в организма протичат определени изменения, а именно:

• Изменение на физическата терморегулация;
• Преразпределение на кръвта;
• Повишаване на местната температура;
• Подобряване на капилярното кръвообращение;
• Стимулиране на регионалното кръвообращение;
• Разсейване и отзвучаване на възпалителните процеси;

Кал за топлолечение

Лечебната кал е един от най-древните топлинни носители, който се използва в медицината. В зависимост от минералния състав на калта, отделните видове са с различна топлоемкост и топлозадържаща способност.

Поради тази причина в зависимост от конкретното заболяване, за болния могат да бъдат показни различни видове лечебна кал.

Обикновено лечението с кал отнема от 10 до 20 сеанса, като е ефективно при подостри и хронични възпалителни процеси в ставите, при заболявания на гръбнака, заболявания на централната нервна, пикочно-половата, храносмилателната и дихателната системи.

Целебната глина

Още един прекрасен топлоносител – глината. Най-често се използват за лечение на кожни заболявания.

Първоначално глината се нагрява на водна баня, а впоследствие се нанася върху мястото, което подлежи на топлинно въздействие, и се покрива с фолио. Курсът на лечение обикновено е с продължителност 15-20 сеанса.

Освен кожни заболявания, глината също се прилага при заболявания на мускулите, на ставите, на гръбнака, на периферните нерви, травми и други заболявания.

Използване на парафин

Парафинът започва да се прилага във физиотерапията благодарение на своите уникални физически свойства, тъй като се разширява при нагряване и намалява при изстиване. Така оказва на кожата леко притискащо действие, благодарение на което топлината се разпространява към по-дълбоките тъкани.

Лечението с парафин способства за облекчаване на болезнените усещания, подобрява кръвообращението, движението на лимфната течност и обменните процеси в кожата. Парафинотерапията облекчава отлично отоците и омекотява белезите.

Обикновено лечебната процедура е с продължителност 40-60 минути. Стандартният курс парафинотерапия 15-20 сеанса – всеки ден или през ден. След всеки сеанс на пациента се полага отдих 30-40 минути.

Топлолечение с озокерит

Озокеритът е петролен продукт, състоящ се от твърди и газообразни въглеводороди, минерални масла и смоли.

При нанасянето на озокерит върху кожата в първите няколко секунди настъпва спазъм на по-малките кръвоносни съдове,след което се разширяват. И предизвиканата от разширяване на капилярите хиперемия се запазва почти час.

Озокеритът притежава изразено противовъзпалително, болкоуспокояващо, противоалергично и регенериращо действие. Особено популярна и ефективна разбира се е терапията с този нефтен продукт за лечение на травми, хронични заболявания на ставите, на нервната и на пикочно-половата система.

Но следва да отбележим, че този продукт не е особено популярен в България, и то като основно като топлолечение се прилага въздействието на топлите минерални извори, които на практика са повсеместно разпространени из страната.

Калолечение се прилага единствено в 2 морски курорта, като лечебната кал на Поморие се смята за ефективна при заболявания с автоимунен произход, каквото е псориазисът.

Разбира се, едно такова посещение на балнеоложки център изобщо не е евтино, но има възможност човек, ако е осигурен за всички осигурени социални рискове, да заплаща по-малко, ако бъде одобрен за програмите на националния осигурителен институт.

Лечение с топлина – топ 4 най-ефективни метода
4.6 (91.18%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 22, 2016 21:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи