Лекар на повикване – ето защо това е бъдещето

Мария
Написана от Мария юни 10, 2016 19:22

Лекар на повикване – ето защо това е бъдещето

Акценти:

  • Повикване - здравеопазване
  • Популярност - услуга
  • Недостатъци - Юбер

Свързани:

През 2015-та година ежегодната премия за стартиращи компании получава услугата за повикване на такси Юбер. Само за година компанията успя да се превърне една от най-скъпите и най-ефективните.

Днес идеята за юберизация се разпространява по цялата планета. Здравеопазването е област, в която Юбер може да стане изключително търсена.

Евтини медицински услуги от лекар, който можете да повикате у дома във всеки един момент – какво би могло по-привлекателно. Какви са предимствата и недостатъците на Юбер медицината и възможна ли е в България?

Примери за „юберизация“ в здравеопазването – САЩ и Европа

Такива всъщност вече има и в САЩ, и в Европа. Компанията Pager, действаща на територията на Ню Йорк и Сан Франсиско, организира работата на лекарите по обаждания от домовете.

Аналогична услуга предоставя и друга компания, работеща в Лос Анджелис, Сан Франсиско и в околностите на Сан Диего.

Схемата на работа е много проста – лекарите се регистрират в система и както таксиметровите шофьори от Юбер са готови да приемат поръчка и да отидат при пациента, който ги е повикал.

Първото повикване у дома чрез системата на едната компания струва на пациента 50 долара, а всяко следващо – 200 долара.

Услугите на лекарите, които се извикват чрез платформата на другата компания могат да се покриват частично от някои видове здравни застраховки, които се правят в САЩ, но и пациентът заплаща 99 долара. Разходите за изследвания се плащат отделно.

Времето за посещение на лекаря от системата на втората компания отнема 25 минути – това е по-добре, отколкото стандартните 10 минути при преглед в кабинет на американски лекар. Между впрочем, българските читатели не трябва да се плашат от подобни цени.

Както знаем ценоразписите на частните клиники са с доста стряскащи цени, ако човек не е заплатил здравните си осигуровки.

Но не само тези компании вършат тази услуга. Освен това дори самата услуга Юбер реши да усвои още незаети ниши на този пазар и миналата зима предложи услуга по ваксинация срещу грип в 35 града на САЩ. Срещу 10 долара и още днес лекарят идва с ваксината и ви я поставя.

В Португалия друга компания предоставя услуга за търсене на най-близко достъпния лекар, с който можете да се свържете за получаване на консултация у дома. Заплащането – от 60 до 100 евро, както и в системата Юбер, се извършва чрез приложение.

Във Великобритания първите опити за създаване на аналогична платформа засега не са донесли на своите разработчици особено признание и печалби.

Бъдещето на юберизацията – лекарства онлайн, лекар на повикване – и какво още?

В кои 5 области на здравеопазването следва да се очаква активна уберизация още в близко време:

• Пластична хирургия;

Разбира се, става дума не за операции у дома, но в САЩ вече съществува стартираща компания, с чиято помощ пациентите общуват с хирург посредством видео и обсъждат предстояща операция.

• Зъболекарски услуги

Избелването на зъбите със сигурност може да се извърши у дома с помощта на специални материали и специалист на повикване. Компания в Ню Йорк вече предлага подобни услуги.

• Повикване на лекар у дома

Днес това е най-популярната и развита услуга. Отделно направление са лекарските консултации от разстояние.

• Грижи за пациента вкъщи

Поръчка на болногледачи по интернет – още една потенциално търсена област, засега слабо усвоена от юберизаторите на здравеопазването.

Лекар на повикване – ето защо това е бъдещето
4.4 (88.7%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 10, 2016 19:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи