Кортизоленият корем се формира в резултат на стрес. И ще ви подскажем как да се отървете от него.
Натрупването на мазнини – това е резултат не само от неправилно хранене и липса на физически натоварвания, но и от често преживяван стрес.

В резултат на преживяванията и вълненията в кръвта се освобождава хормон на стреса – кортизол, който провокира повишаване на апетита и способства за увеличаване на корема.

Кортизоловият корем е лесен за определяне – човек може външно да бъде дори слаб, но да има изпъкнал или провиснал корем надолу.

Какво е всъщност кортизоления корем и как се натрупват мазнини от стрес?

В стресови ситуации организмът активно образува кортизол, като не позволява на глюкозата да се отлага като запас, хвърляйки в борба със стреса.

Също така този хормон води до свиване на кръвоносните съдове и ускоряване на сърдечния ритъм. Постоянното излагане на стрес, както е известно, има редица неблагоприятни последствия за здравето.

Ако нивото на кортизола в кръвта е постоянно повишено, то води и до натрупване на триглицериди – органични вещества, в мастните клетки в областта на корема.

Оттам и названието изпъкнал корем – кортизолен такъв.

Заради това че глюкозата не се усвоява от клетките, а отива за борба с хормона на стреса, мозъкът взема решение да употребява повече висококалорична храна, която води до трупане на килограми. Освен това кортизолът влияе на желанието за сладко.

Как да се отървете от кортизоловия корем?

1. Укрепване на коремната преса

Без спорт за никъде. При активни занятия с физически упражнения, организмът се справя със стреса, кръвта циркулира по-бързо, което позволява по-бърза неутрализация на кортизола.

Дори ежедневните разходки понижават нивото на кортизола в кръвта, при условие че е необходимо да се изпълняват ежедневно.

2. Храним се бавно

Когато сме под стрес, изяждаме повече храна, без да усещаме нейния вкус и на практика не я сдъвкваме. В резултат изяждаме много повече, отколкото е предвидено и преяждаме.

Не бързайте, дъвчете бавно, чувствайте вкуса на храната и обръщайте внимание на усещането за засищане, за да се отървете от стресовите мазнини.

3. Не злоупотребявайте с диетите

Постоянният глад и диетите водят до повишаване на нивото на кортизола с 18%. Най-добрият начин за нормализиране на нивото на хормоните е придържане към правилно хранене, без спазването на строги ограничения.

Ако искате сладко – хапнете малко количество, но се спрете навреме. Не забравяйте да закусите – това е важно.

4. По-малко кафе

В стресови ситуации е по-добре да се откажете от кафето, тъй като повишава нивото на кортизола. Но чаша кафе няма да ви навреди, но пък редовната му употреба по време на стрес може да доведе до кортизолен корем.

5. Спете пълноценно

Един от най-ефективните способи да се отървете от стреса е да се наспите. Следете да си лягате не по-късно от 23 часа, и да спите не по-малко от 8 часа дневно.

От стресовото коремче е много трудно да се отърве човек, отколкото от „изядените“ килограми. Първото правило на отслабването в този случай е да се отървете от стреса.

Не нервничете напразно и ценете здравето си.

Накратко казано, строгите диети изобщо няма да ви помогнат да се отървете от издутото коремче, което не се дължи на неправилно хранене, а на постоянен стрес.