През 2015-та година ежегодната премия за стартиращи компании получава услугата за повикване на такси Юбер. Само за година компанията успя да се превърне една от най-скъпите и най-ефективните.

Днес идеята за юберизация се разпространява по цялата планета. Здравеопазването е област, в която Юбер може да стане изключително търсена.

Евтини медицински услуги от лекар, който можете да повикате у дома във всеки един момент – какво би могло по-привлекателно. Какви са предимствата и недостатъците на Юбер медицината и възможна ли е в България?

Примери за „юберизация“ в здравеопазването – САЩ и Европа

Такива всъщност вече има и в САЩ, и в Европа. Компанията Pager, действаща на територията на Ню Йорк и Сан Франсиско, организира работата на лекарите по обаждания от домовете.

Аналогична услуга предоставя и друга компания, работеща в Лос Анджелис, Сан Франсиско и в околностите на Сан Диего.

Схемата на работа е много проста – лекарите се регистрират в система и както таксиметровите шофьори от Юбер са готови да приемат поръчка и да отидат при пациента, който ги е повикал.

Първото повикване у дома чрез системата на едната компания струва на пациента 50 долара, а всяко следващо – 200 долара.

Услугите на лекарите, които се извикват чрез платформата на другата компания могат да се покриват частично от някои видове здравни застраховки, които се правят в САЩ, но и пациентът заплаща 99 долара. Разходите за изследвания се плащат отделно.

Времето за посещение на лекаря от системата на втората компания отнема 25 минути – това е по-добре, отколкото стандартните 10 минути при преглед в кабинет на американски лекар. Между впрочем, българските читатели не трябва да се плашат от подобни цени.

Както знаем ценоразписите на частните клиники са с доста стряскащи цени, ако човек не е заплатил здравните си осигуровки.

Но не само тези компании вършат тази услуга. Освен това дори самата услуга Юбер реши да усвои още незаети ниши на този пазар и миналата зима предложи услуга по ваксинация срещу грип в 35 града на САЩ. Срещу 10 долара и още днес лекарят идва с ваксината и ви я поставя.

В Португалия друга компания предоставя услуга за търсене на най-близко достъпния лекар, с който можете да се свържете за получаване на консултация у дома. Заплащането – от 60 до 100 евро, както и в системата Юбер, се извършва чрез приложение.

Във Великобритания първите опити за създаване на аналогична платформа засега не са донесли на своите разработчици особено признание и печалби.

Бъдещето на юберизацията – лекарства онлайн, лекар на повикване – и какво още?

В кои 5 области на здравеопазването следва да се очаква активна уберизация още в близко време:

• Пластична хирургия;

Разбира се, става дума не за операции у дома, но в САЩ вече съществува стартираща компания, с чиято помощ пациентите общуват с хирург посредством видео и обсъждат предстояща операция.

• Зъболекарски услуги

Избелването на зъбите със сигурност може да се извърши у дома с помощта на специални материали и специалист на повикване. Компания в Ню Йорк вече предлага подобни услуги.

• Повикване на лекар у дома

Днес това е най-популярната и развита услуга. Отделно направление са лекарските консултации от разстояние.

• Грижи за пациента вкъщи

Поръчка на болногледачи по интернет – още една потенциално търсена област, засега слабо усвоена от юберизаторите на здравеопазването.