Летните опасности, за които родителите забравят

Мария
Написана от Мария август 13, 2015 15:34

Летните опасности, за които родителите забравят

Акценти:

  • Обезводняване - деца
  • Травми на главата - скрити опасности
  • Бездомни котки - риск за здравето

Свързани:

Появата на дете в семейството е голяма радост и не по-малка отговорност, затова родителите се стараят с голямо усърдие да го предпазят от всички опасности, било то от острите игли в дома или от отровните плодове на разходка в парка.

Но за съжаление понякога неприятностите се крият там, където не очакваме да ги видим и следователно не можем да ги защитим от тях.

Бездомни котки

През лятото децата често се разхождат на двора или на улицата, без да бъдат наблюдавани непосредствено от родителите, а кое дете ще остане безразлично, когато покрай него мине толкова мило бездомно котенце?

Разбира се, то ще го вземе на ръце, а толкова много са вариантите за развитие на събитията – започвайки от глисти и завършвайки с токсоплазмоза, доста коварна инфекция, която може да протича в скрита латентна форма, а може да бъде и остра – с повишаване на телесната температура, увеличаване на черния дроб и далака, главоболие и гърчове.

Особено опасна е токсоплазмозата в периода на очакване на дете, тъй като инфекцията предизвиква вродени патологии на плода.

Какво да правите? Ако имате домашна котка и тя е ваксинирана, не я пускайте на улицата и не давайте да яде сурова риба и месо. Тъй като тя е защитена от паразити и глисти не представлява голяма опасност за децата.

Също така е необходимо да я изследвате за токсоплазмоза. Възможно е, ако в дома ви живее домашен любимец, то уличните котки да не бъдат толкова привлекателни за детето.

„Светъл промеждутък“

Децата са много шавливи и подвижни, затова паданията и всевъзможните травми, за съжаление не са рядкост. Когато се отнася до удар на главата, много родители се ориентират по състоянието на детето – ако му стане лошо, те го водят в болница, а след падането се чувства задоволително, остават у дома.

Всъщност е важно да сме запознати с понятието „светъл промеждутък“. Това е неголям период от време, през който детето ударило главата си се чувства добре – нищо не го безпокои, то е весело, активно, добре се храни. Родителите се успокояват.

Но напразно. След няколко часа настъпва рязко влошаване – гадене, главоболие и световъртеж и дори загуба на съзнание. Понякога това се случва през нощта и родители просто не могат да го забележат.

Какво да се прави? При всяка травма на главата е препоръчително без отлагане детето да се заведе на лекар и да му се направи рентгенография на черепа.

Обезводняване

Опасно състояние, които при малките деца се развива много бързо и може да доведе до тежки последствия, сред които гърчове и дори кома. Обезводняване често възниква при диария и повръщане, например при ротавирусна или чревна инфекция.

Организмът бързо загубва течности и соли, което бързо се отразява на състоянието на детето – то става вяло и бледо, отказва да яде и дори да пие. В тежки случаи дори възникват гърчове и детето може да загуби съзнание.

Как да правите – много е важно при диария и повръщане правилно да напоите детето. Ако му дадете да изпие веднага половин чаша вода, това ще предизвика нов пристъп на гадене и дори повръщане.

Затова педиатрите препоръчват малко повече търпение от страна на майките – по чаена лъжичка на всеки 3-5 минути. Така няма да се предизвиква повръщане, а организмът постепенно ще се насити с течности.

Летните опасности, за които родителите забравят
4.7 (93.04%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 13, 2015 15:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи