Любовна треска – какво представлява синдромът на Адел

Мария
Написана от Мария май 30, 2015 18:15

Любовна треска – какво представлява синдромът на Адел

Акценти:

  • Ниска самооценка - синдром на Адел
  • Вспоглъщаща любов - невъзможна
  • Влюбване - безнадеждно

Свързани:

През пролетта на тази година се навършиха 100 години от смъртта на Адел Хюго – дъщеря на френския писател Виктор Юго, автор на любимите на всички ни романи „Клетниците“ и „Парижката Света Богородица“.

След толкова години за Адел – петото дете в семейството на известния французин – малко хора си спомнят. Освен биографите на Виктор Юго още и психолозите и лекарите-психотерапевти.

Това се дължи на факта, че без самата Адел да съзнава, е дала своето име на синдрома, описващ всепоглъщащата, страстна, но, за съжаление, и несподелена любов. Терминът „синдром на Адел“, макар и да не е получил официален статут в психиатрията, е често използван и популярен.

Адел Юго е родена през 1830-та година. Пораснала и започнала да проявява завиден музикален талант, ставала все по-привлекателна с течение на времето и нееднократно ѝ е предлаган брак от най-достойните мъже за женене. Но сърцето на момичето мълчало и семейството ѝ предполагало, че най-вероятно тя ще остане стара мома.

Но когато Адел вече била прехвърлила 4-тото си десетилетие, в едно от пътешествията си по море тя срещнала Алберт Пинсън, с нищо, на пръв поглед, отличаващ се английски офицер.

Адел се влюбила в него от първите минути – окончателно и безвъзвратно. Това, че англичанинът, слизайки от борда на кораба, изобщо не настоявал да продължат познанството си, не я смутило.

Няколко години след съдбоносната среща с Пинсън Адел изчезнала от дома си. След известно време тя изпратила от Лондон писмо на родители си с молба да ѝ дадат съгласие за брака с англичанина. Честта, според Виктор Юго, не била голяма. Но какво да се прави…

Така Адел Юго се превърнала в мадам Пинсън. Истината е, че само в своето въображение.

Защото в действителност мистър Пинсън се отнасял към досадната французойка с безразличие и нито нейната красота, нито многобройните ѝ таланти, нито световната слава и внушителното богатство на нейния баща му направили впечатление.

Да се жени за Адел той не е имал никакво намерение. Освен това, след известно време той встъпил в брак с друга жена, която му родила няколко деца.

И на края на света

Адел не се спряла и след като Пинсън се оженил. Въобразявайки си, че му е предана жена, тя пътувала с него навсякъде – Англия, Канада, Америка, Малта и накрая остров Барбадос, където започнал да работи Пинсън.

Излизайки вечерта от казармата, той винаги виждал бледата измъчена жена, която безропотно го следвала през целия път до дома му. А там го очаквали все нови и нови любовни писма, за написването на които Адел отделяла всяка своя свободна минута.

И така дъщерята на Юго в крайна сметка починала на 85 години в приют за душевно болни и до последния си ден изпращала писма на Пинсън.

Чувствата изискват жертви?

Може би повечето от вас ще си кажат, че времената сега са различни и такава страстна всепоглъщаща любов вече е невъзможна. „Съвсем не!“ „Делото“ на Адел е живо и продължава да взема все нови и нови жертви.

Разбира се, в случая с дъщерята на Юго масло в огъня налели лошата наследственост – братът на френския писател имал психически проблеми, смъртта на любимата ѝ голяма сестра и накрая прекалено „романтичното“ възпитание, в резултат на което у девойката се формирал идеалът за необикновената и възвишена любов.

Но дори ако подобни фактори от такъв вид отсъстват, появата на нови Адели е много вероятно.

В рисковите групи са слабите, чувствителни, романтични девойки и жени.
Към този синдром са предразположени жените с ниска самооценка, склонни да се жертват.

Ако вие почувствате, че сте се влюбили безнадеждно и нищо друго, освен обектът на любовта не ви интересува, постарайте се да повишите самооценката си.

Любовна треска – какво представлява синдромът на Адел
4.5 (90.33%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 30, 2015 18:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи