Този ензим /синоним – гама-глутамилтранспептидаза - ГГТП/ участва в обмяната на аминокиселините.

За какви заболявания може да сигнализират високи нива на гама-глутамилтрансфераза

Най-голяма активност се установява в бъбреците /7000 пъти повече, отколкото в кръвния серум/, в черния дроб /в норма – 200-500 пъти повече, отколкото в кръвния серум/ и в задстомашната жлеза. Слаба активност на ГГТ се отчита също в червата, мозъка, сърцето, далака, простатата.

При новородените и децата до 6 месеца, във връзка с особеностите на метаболизма, нивата на този ензим надвишават стойностите на този показател при възрастните с 2-4 пъти.

Половите различия също оказват влияние върху нивата на ензима, като се започва от периода на пубертета.

При тийнейджърите от 13 до 17 години, приблизително както и при възрастните, стойностите на активността на ГГТ при жените са с 20-25% по-ниски, отколкото при мъжете.

С напредването на възрастта при нежния пол нивата на ензима се повишават постепенно, докато при мъжете остават относително постоянни. 

Въпреки че активността на ензима е най-висока в бъбреците, източникът на серумната активност на ГГТ е преобладаващо в системата, отвеждаща жлъчната течност. Повишаването на стойностите на GGT в кръвта е най-чувствителния лабораторен показател, който сигнализира за проблеми с жлъчката. 

По-висока активност на ензима при чернодробни заболявания

Активността на ГГТ в кръвта нараства при всички форми на заболявания на черния дроб. По-висока е в случаите на обструктивно увреждане на черния дроб, достигайки стойности 5-30 пъти над нормалните.

Това е по-чувствителен показател за патологии на черния дроб от АЛТ и АСТ - при диагностика на механична жълтеница, холецистит, холангит.

Повишаването на ГГТ в тези случаи се наблюдава по-рано и се запазва по-дълго в сравнение с другите чернодробни ензими.

Умереното повишаване на ГГТ се наблюдава при инфекциозни хепатити – 2-5 пъти над нормата – в тези случаи изследването на ГГТ не е толкова информативно, колкото на АЛАТ/аланинтрансфераза/ и АСАТ / аспартат аминотрансфераза/.

Високи нива на ГГТ се наблюдават при първични и вторични неопластични заболявания на черния дроб. Изменения в активността на ГГТ могат да се установят по-рано и са с по-изразена активност от тази на останалите ензими.

Най-голямо увеличение на ГГТ – с 2-5 пъти, се наблюдава при случаи на мастна дегенерация на черния дроб.

Преходните умерени изменения на ГГТ са възможни в случаи на лекарствена интоксикация и при всякакъв окислителен стрес.

При остри хронични панкреатити, а също и в случаи на злокачествени заболявания на задстомашната жлеза активността на ензима може да превишава нормата с 5-15 пъти.

Увеличаването на нивата на ГГТ се наблюдава в серума на пациенти с алкохолна цироза и принципно при болшинството от хората, злоупотребяващи с алкохол.

Поради това стойносттите на този ензим се използват и като индикатор за заболявания на черния дроб, предизвикани от алкохола.

При преустановяване на употребата на алкохол нивата на ензима започват да се нормализират и се връщат към нормалните за около 3-4 седмици. 

При хроничен алкохолизъм изследване на ГГТ се назначава с цел установяване на ефективността на терапията, прилагана при тази зависимост. 

Висока специфична активност на GGT се наблюдава в простатната жлеза. При злокачествени заболявания на този орган се наблюдава покачване на стойностите на този ензим.

ГГТ e в нормалните си граници в случаи на заболявания на костите, а също и при деца над 1 година и при здрави бременни жени – състояния, при които е повишена алкалната фосфатаза.

Повишаването на нивата на ензима може да сигнализира едновременно за нарушена функция на щитовидната жлеза - хиперфункция, както и да е един от първите признаци на бременност, но не може да се използва като единствен показател за това състояние. 

Така паралелното определяне на активността на ГГТ може да помогне в случаи на установяване на повишена активност на алкалната фосфатаза, когато е необходимо да се прецени дали източникът на техните изменения е нарушеният костен метаболизъм или наличие на чернодробно-жлъчни заболявания.

Защо се назначава изследване на гама-глутамил трансфераза

 • За потвърждаване на заболяване на черния дроб и на жлъчните пътища, особено при подозрение за запушване с жлъчни камъни или при тумори на панкреаса;
 • За диагностика на заболявания, засягащи жлъчните пътища – първична билиарна цироза и първичен холангит;
 • За контрол на състоянието при заболявания, на фона на които се повишават нивата на ензима, или за оценка на ефективността на тяхното лечение.

Кога се назначава изследване на ГГТ

 • При извършване на стандартни диагностични процедури, които могат да се назначат при контролни медицински прегледи, както и при подготовка за хирургична интервенция;
 • При изследвания, които оценяват функционалността на черния дроб;
 • При оплаквания за слабост, отпадналост, лесно уморяване, загуба на апетит, повръщане, болки в корема, особено в горната дясна част, жълтеница, потъмняване на урината или светли изпражнения, кожен сърбеж;
 • При подозрение за злоупотреба с алкохол или за оценка на лечението на чернодробно възпаление, развило се вследствие на прекомерната употреба на спиртни напитки;

Какво показват резултатите

Вярно е най-често следното твърдение – колкото по-висока е активността на ензима, толкова по-тежко е увреждането на черния дроб или на жлъчните пътища.

Референтните стойности се определят, в зависимост от метода, който се прилага в лабораторията, където се изследват кръвните проби. При мъжете обикновено е в границите от 7 до 50 единици на литър, при жените максимум до 35 единици на литър.

Какви са причините за повишени стойности на ГГТ

 • Увреждане на черния дроб и на жлъчните пътища – механична жълтеница, свързана с непроходимост на жлъчните пътища, камъни в жлъчката, нарушаване на функционалността на жлъчните пътища след оперативна интервенция;
 • Рак в горната част на стомаха, както и онкологично заболяване на стомаха при механично притискане на жлъчните пътища, при което жлъчна течност попада в дванадесетопръстника.
 • Рак на черния дроб, метастази на тумори на други органи в черния дроб;
 • Остър и хроничен хепатит от всякакъв произход – вирусен или по-вероятно алкохолен;
 • Инфекциозна мононуклеоза – това е остра вирусна инфекция, която обикновено се проявява с повишаване на температурата и увеличаване на лимфните възли. Патологичния процес често засяга и черния дроб;
 • Първична билиарна цироза и първичен склерозиращ холангит – това са редки заболявания, срещащи се при възрастни хора и са свързани с автоимунно увреждане на жлъчните пътища. Съпровождат се с изключително висока активност на ГГТ и на алкална фосфатаза.

Други възможни причини за високи стойности на ГГТ

 • Панкреатит – остро възпаление на панкреаса, може да се развие при алкохолно отравяне на неалкохолици.
 • Рак на млечната жлеза и на белите дробове с метастази в черния дроб;
 • Системен лупус – автоимунно заболяване, при което се образуват антитела към собствените тъкани;
 • Инфаркт на миокарда – активността на ГГТ може да остане в норма в острия стадий, но да започне да се повишава след 3-4 дни, което отразява засягането на черния дроб, заради развитието на сърдечна недостатъчност;
 • Хиперфункция на щитовидната жлеза и захарен диабет;

По-ниски от референтните стойности на ГГТ обикновено се отчитат при хипофункция на щитовидната жлеза, което през последните години най-често се свързва с автоимунно заболяване – тиреодит на Хашимото.

Какво може да влияе на резултатите

Активността на ГГТ е повишена при затлъстяване. Някои лекарствени препарати – аспирин, парацетамол, статини, антибиотици, противогъбични препарати, антидепресанти, противозачатъчни, тестостерон и редица други лекарства също могат да повишат активността на ензима.

Продължителният прием на витамин С може да доведе до понижаване на активността на ГГТ.

Кой медицински специалист може да назначи изследване

На първо място са общопрактикуващите лекари, освен тях – гастроентеролог, хирург, ендокринолог, хематолог и специалист по инфекциозни болести.