Мания

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2014 15:36

Мания

Акценти:

  • Мания
  • Симптоми
  • От какво се причинява?
  • Прилага ли се психотерапия за овладяване и контролиране на майните епизоди?

Свързани:

Мания представлява психологическо състояние, характеризиращо се с поява на безпричинна еуфория, проявление на много интензивни настроения, хиперактивност и налудности.

Мания или манийни епизоди са характерен симптом на биполярно разстройство.

Психологическото състояние може да опасно поради няколко причини. Хората не могат да спят или да се хранят, докато са в маниен епизод.

Те са предразположени към рискови поведенчески прояви и могат да се наранят. За хората, страдащи от мания съществува повишен риск от поява на халюцинации и други смущения във възприятието.

Какви са симптомите?

Засегнатите изглеждат превъзбудени силно еуфорични и проявяват други характерни силно изявени поведенчески прояви. Те са хиперактивни и могат да халюцинират и да си въобразяват.

Някои от пациентите се чувстват неспокойни и изключително тревожно. Настроенията на хората с маниакално разстройство могат бързо да се изменят от силна еуфория до депресия с изключително ниски нива на енергия.

По време на манийните епизоди човек се чувства сякаш разполага с огромно количество жизнена енергия. А това да предизвика и ускоряване на процесите в организма на засегнатия, като че ли времето тече по-бързо.

Хората с маниакално разстройство мислят и говорят много бързо, но това се отразява зле на качеството на изпълняваната работа, тъй като в повечето случаи извършваните от тях по-прецизни дейности се съпровождат от множество грешки.

Засегнатите лесно могат да бъдат подразнени или разсеяни, проявяват рискови поведенчески прояви и във връзка с това често злоупотребяват с финансовите средства, които разполагат.

Например случва се да се отдават на хазарт и да загубят много пари, като излагат така на риск не само себе си, а и семейството си.

Случва се и засегнатите да проявяват агресивни поведенчески прояви. Честата злоупотреба с алкохол или наркотици също се причисляват към симптомите на маниакалното разстройство.

По-леката форма на психологическото състояние се нарича хипомания, като симптомите са идентични, но са по-слабо проявени.

Епизодите на хипомания протрахират по-кратко време в сравнение с тези на маниакалното разстройство.

От какво се причинява?

Фамилната анамнеза е сред факторите, които могат да отключат психологическото състояние.

Също така застрашени са и хората, чиито родители или братя и сестри са предразположени към проява на манийни епизоди, поради наличие на психическо разстройство.

Някои хора са склонни към изпадане в психологическото състояние, поради неустановено клинично състояние или психично заболяване, като биполярно разстройство.

И определен дразнител или комбинация от такива е възможно да предизвиква манийни епизоди при тези хора.

При ядрено-магнитен резонанс на мозъка при повечето пациенти се установява малко по-различни мозъчни структури или активност.

Но в повечето случаи лекарите не прилагат този метод за диагностика.

Стресови събития в живота като смърт на близък човек могат да се окажат фактор за развитие на това психологическо състояние.

Финансови затруднения, проблеми във взаимоотношенията и болести като например хипотиреоидизъм също могат да станат причина за манийни епизоди.

Лечение на мания

Възможно е да се наложи хоспитализация, ако маниакалното разстройство протича тежко или се придружава от психоза.

В тази случай се налага настаняване в лечебно заведение като превантивна мярка срещу евентуално самонараняване от страна на пациента.

В зависимост от причината за маниакалното разстройство се прилагат психотерапия и медикаментозна такава.

Лекарствата, които се предписват обикновено са литий и антипсихоптици като арипипразол, оланзалин, кветиапин и рисперидин.

Мания
4.7 (93.75%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2014 15:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи