Мания представлява психологическо състояние, характеризиращо се с поява на безпричинна еуфория, проявление на много интензивни настроения, хиперактивност и налудности.

Мания или манийни епизоди са характерен симптом на биполярно разстройство.

Психологическото състояние може да опасно поради няколко причини. Хората не могат да спят или да се хранят, докато са в маниен епизод.

Те са предразположени към рискови поведенчески прояви и могат да се наранят. За хората, страдащи от мания съществува повишен риск от поява на халюцинации и други смущения във възприятието.

Какви са симптомите?

Засегнатите изглеждат превъзбудени силно еуфорични и проявяват други характерни силно изявени поведенчески прояви. Те са хиперактивни и могат да халюцинират и да си въобразяват.

Някои от пациентите се чувстват неспокойни и изключително тревожно. Настроенията на хората с маниакално разстройство могат бързо да се изменят от силна еуфория до депресия с изключително ниски нива на енергия.

По време на манийните епизоди човек се чувства сякаш разполага с огромно количество жизнена енергия. А това да предизвика и ускоряване на процесите в организма на засегнатия, като че ли времето тече по-бързо.

Хората с маниакално разстройство мислят и говорят много бързо, но това се отразява зле на качеството на изпълняваната работа, тъй като в повечето случаи извършваните от тях по-прецизни дейности се съпровождат от множество грешки.

Засегнатите лесно могат да бъдат подразнени или разсеяни, проявяват рискови поведенчески прояви и във връзка с това често злоупотребяват с финансовите средства, които разполагат.

Например случва се да се отдават на хазарт и да загубят много пари, като излагат така на риск не само себе си, а и семейството си.

Случва се и засегнатите да проявяват агресивни поведенчески прояви. Честата злоупотреба с алкохол или наркотици също се причисляват към симптомите на маниакалното разстройство.

По-леката форма на психологическото състояние се нарича хипомания, като симптомите са идентични, но са по-слабо проявени.

Епизодите на хипомания протрахират по-кратко време в сравнение с тези на маниакалното разстройство.

От какво се причинява?

Фамилната анамнеза е сред факторите, които могат да отключат психологическото състояние.

Също така застрашени са и хората, чиито родители или братя и сестри са предразположени към проява на манийни епизоди, поради наличие на психическо разстройство.

Някои хора са склонни към изпадане в психологическото състояние, поради неустановено клинично състояние или психично заболяване, като биполярно разстройство.

И определен дразнител или комбинация от такива е възможно да предизвиква манийни епизоди при тези хора.

При ядрено-магнитен резонанс на мозъка при повечето пациенти се установява малко по-различни мозъчни структури или активност.

Но в повечето случаи лекарите не прилагат този метод за диагностика.

Стресови събития в живота като смърт на близък човек могат да се окажат фактор за развитие на това психологическо състояние.

Финансови затруднения, проблеми във взаимоотношенията и болести като например хипотиреоидизъм също могат да станат причина за манийни епизоди.

Лечение на мания

Възможно е да се наложи хоспитализация, ако маниакалното разстройство протича тежко или се придружава от психоза.

В тази случай се налага настаняване в лечебно заведение като превантивна мярка срещу евентуално самонараняване от страна на пациента.

В зависимост от причината за маниакалното разстройство се прилагат психотерапия и медикаментозна такава.

Лекарствата, които се предписват обикновено са литий и антипсихоптици като арипипразол, оланзалин, кветиапин и рисперидин.