Демодекоза представлява опаразитяване на гладката кожа и косата с микроскопични акари от род „демодекс“.

Започва с появата на кожен обрив, пъпки, рани по лицето, гърдите, гърба, повишаване на омазняване на кожата и сърбеж.

По-нататъшното прогресиране на заболяването предизвиква тежки козметични дефекти: кожата придобива пепелно сив, като засегнатите зони стават на възли и бучки, носът започва да изглежда подпухнал, затрудняват се движенията на лицето.

При засягане на косата – сърбеж, окапване на косата и миглите, като съществува опасност от вторична инфекция.

Какви са симптомите?

Основната клинична изява се явяват възпалителните процеси на кожата. А ако прилагането на обичайната козметика против акне не постигне ефект и вместо това количеството на розовите петна и пъпките се увеличи и се повиши отделянето на мастни секрети.

И тенът на кожата придобие от сиви до пурпурни нюанси, то следва да проведете микроскопско изследване за наличие на демодекс в космените фоликули.

Клиничното проявление на заболяването зависи от количеството на акарите, които се размножават, от състоянието на организма и от типа на кожата.

Голямо значение за развитие на симптоматиката има и неправилната грижа за кожата на засегнатия.

Съществува класификация на заболяването, в зависимост от вида лезиите, но в повечето случаи то се проявява чрез различни форми на кожния обрив.

Също така формата типа на демодекоза говори и за начина на нейното протичане.

От какво се причинява?

Акарът Demodex folliculorum, предизвикващ заболяването, е бил открит през 1842 година. Към днешна дата съществуват 65 вида акари, но само три от тях паразитират у човека, а останалите само при животни.

Местообитанието на акара са мастните жлези и космените фоликули. Предпочитаното от тях място за локализация е в зоната под брадичката и около носа.

Малкият кърлеж може да се появи и във веждите и миглите, като в последния случай се развива блефарит.

Размерът на възрастния акар е около 0.3-0.4 мм, а тялото му е покрито с люспи, поради което здраво се прикрепя към космените фоликули.

Малките кърлежи се хранят със секрета от мастните жлези и с хормоните на човека и избягват дневна светлина.

Това обяснява защо сърбежът и неприятните усещания се усилват през тъмната част от денонощието.

Какви са усложненията?

Влошеното състояние на кожата способства за развитие на други кожни заболявания като симптоматиката сходна с тази при розацея и дерматит, също става по-силно изявена.

Ако акарът извърши инвазия на миглите, се развива конюнктивит или блефарит.

Чесането и постоянното травмиране на кожата поради желанието на пациентите да премахнат механично обрива, могат да станат причина за разпространение на гнойна инфекция, която е възможно да засегне различни части на тялото.

Лечение на демодекоза

Заболяването е хронично с периоди на ремисии и обостряния.

Пълното му излекуване е невъзможно, но е напълно възможно да се постигне дългосрочна и стабилна ремисия, при което кожата е в състояние на клинично здраве.

Използването на противопаразитни лекарства невинаги е подходящо. Понеже особеностите в жизнения цикъл на причинителя на заболяването са такива, че са наложителни продължителни курсове противопаразитна терапия.

И на практика единствените лекарства, чрез които може да се постигне ремисия на паразитозата са от групата на тинидазола и метронидазол.

По време на лечението е препоръчителна ежедневна смяна на спалното бельо, като то трябва да се пере на температура над 80 градуса по Целзий, тъй като високите температура са пагубни за акара.

Превенция

Специфична профилактика не съществува, но ако се храните правилно и се грижите за кожата си, не използвайте чужда козметика, вероятността да се опаразитите с акара, рязко намалява.