Масло от ела – универсалният лечител

Мария
Написана от Мария май 21, 2015 10:10

Масло от ела – универсалният лечител

Акценти:

  • Елово масло - показания
  • Особености при използването
  • Елхово масло - заздравяване на рани

Свързани:

Маслото от ела се използва при производството на фармацевтични препарати, в козметиката и в рецептите на народната медицина.

Еловото масло – това е етерично масло, което се добива от млади клонки или иглички на елха, най-често бяла. Благодарение на свойствата на съдържащите се в него вещества , то се използва в традиционната и в народната медицина като тонизиращо, общоукрепващо, бактерицидно, отхрачващо и успокояващо средство.

Широкият спектър на неговото приложение дава възможност да се направи извод, че маслото от ела е универсален лечител.

Маслото от ела в традиционната медицина

В конвенционалната медицина през втората половина на миналия век това масло е било използвано като ценна фармакологична суровина. Най-известните негови компоненти са камфорът и производните му.

От тези вещества се произвеждат разтвори за инжектиране, камфорно масло, спирт, мехлем, разтвори на камфор и на салицилова киселина. Камфорът влиза в състава на препарати в множество компоненти.

Лекарствата, произведени на основата на камфор, се използват за лечение на заболявания на дихателните пътища, за активизация на обменните процеси в сърдечния мускул /миокарда/.

Камфорът се използва при сърдечна недостатъчност, артрити, при отравяния със седативни препарати и като антисептично и обезболяващо средство.
От шишарките на елата, които съдържат етерично масло, се добиват галенови препарати – тинктури и отвари.

Маслото от ела в народната медицина

Това етерично масло е известно средство за бързо лечение на настинка и грип. При първите признаци на простуда се препоръчва вземането на гореща вана с елхово масло, а също се използва за инхалации при кашлица.

За приготвяне на „противопростудна“ вана, добавете няколко капки елово масло във вода с температура от около 39 градуса.

Във ваната се престоява 15-20 минути, а след това е необходимо увиване в топло одеяло, масаж на стъпалата с маслото и слагане на вълнени чорапи.

Между впрочем ваната с добавено елово масло е подходяща и за снемане на напрежението.

За борба с кашлицата се капват 5 капки от маслото в съд с гореща вода и диша се известно време от парата, която излиза от съда като главата трябва да бъде увита с кърпа.
Елховото масло се използва и като средство за по-бързо заздравяване на рани и против изгаряния.

За профилактика на рани от залежаване, при малки рани и изгорени зони по кожата е достатъчно да се постави на увреденото място салфетка, напоена с етеричното масло. Но това средство не е препоръчително за използване при сериозни изгаряния и за рани с голяма площ.

Елховото масло може да де използва за приготвяне на мехлеми за обработка на мокра екзема. За тази цел етеричното масло се смесва с някаква друга мазнина, без значение какво, в съотношение 1 към 2 или 4 към 7. Засегнатите зони на кожата е необходимо да се мажат 2 пъти дневно за период от 8 до 24 дни.

Разпръскването на елхово масло в помещенията е начин за профилактика на разпространението на патогенни микроби.

Съществуват много други народни рецепти, които са на основа на масло от ела и са показни за различни заболявания. Както по-горе посочихме, елховото масло е универсален лечител.

Особености при използването

В чист вид и в големи количества еловото масло може да предизвика раздразнение на кожата. Принципно то следва да се изпълва за кратък период от време и от само върху засегнатите участъци на кожата.

Масло от ела – универсалният лечител
4.6 (92.5%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 21, 2015 10:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи